Голям репей (чичек, чичка)

Билка : голям репей
Болест : косопад

Последна промяна на 28 декември 2017 в 09:08 1063 0

Листата са широки, големи, сърцевидни и леко мъхести, с дълги дръжки. Вътрешните обвивни листенца на цветната кошничка имат връхчета, заострени като осилчета. Сякаш кошничката е обвита в паяжина. Цветчетата съдържат много нектар. Коренът е много дълъг, вретеновиден. Първата година стеблото е безплодно, в основата с широки листа с дръжки до 30 см. На втората година то израства до 1 м височина, а на върха му се образуват яйцевидни цветя. Те имат червено-виолетова окраска и са обвити с множество чашелистчета на върха с кукички, с които се захващат лесно.
В медицината се употребяват корените, които съдържат инулин, етерични масла и др. За получаване на етерични масла се употребяват и семената, които съдържат около 25% масло. Намира голямо приложение в козметиката – против падане на косата; за лекуване на ревматизъм, за пречистване на кръвта и др.

Косопад Водата за коса се приготвя по следния начин: взема се 1 л спирт, ¼ л отвара от репей. В тази смес се поставят 3 големи нарязани глави кромид лук и се оставят да киснат 2 дни на топло. След това с получената смес се разтрива 2 пъти на ден кожата на главата.
Отвара от репей: вземат се 30 г корени от репей и се варят в ½ л вода.

Косопад и пърхот По 20 г корени от репей, цвят от лайка, листа от орех, корени от коприва и 10 г листа от коприва се смесват. 3 суп. лъж. смес се залива с 1 л вода и се нагрява на водна баня за 30 минути. Отварата се използва само външно за втриване в корените на косите. Да не се пие!