Гушина – билка при алергии

Последна промяна на 18 July 2022 в 18:43 585 0

Стефан Спасов е билкар от Пиринския край. Всяка сряда на фермерския пазар при земеделското министерство в София можете да го срещнете застанал зад сергията си, отрупана с всякакви билки, извлеци, сокове, сиропи, дошли направо от природата. Стефан е земеделски производител, идва от село Ляски, община Хаджи Димово, Гоцеделчевско. В това село заедно с шурея му Тодор имат плантация от пирински или известен като мурсалски чай. Той е биосертифициран като напълно чист природен продукт.

- Приемате поръчки и онлайн, и така познават билките ви не само у нас, но и в Германия. За да имате право да продавате този био чай там, какво е трябвало да направите?

- Издържахме успешно тест за чистота на продукта в три техни лаборатории и това ни е достатъчно, за да ни убеди, че южната част на Пирин планина, където е нашата билкова плантация, е абсолютно чист район и спокойно можем да предлагаме нашите билки. Намираме се на 1200 метра височина.

- Сега е сезонът на алергиите. Имате ли билки за справяне с тях?

- В нашия край има естествено находище на билката гушина, или уров. Расте на 30-40 см височина, образува шушулки, подобно на грах, събират му се зрънцата. То е диво растящо. Естественото находище е над село Илинден и в района на Рилския манастир. Като действие пречиства кръвта, подсилва организма, подобрява работата на сърцето. Много добро действие има за алергии, бъбречни проблеми, анемия, обриви, псориазис по кожата. Добре влияе на надбъбречната жлеза. И за хора с диабет е много добро. Хората са го познавали от много време. Ползвали са го при боледуване на хора и животни. Много полезна е билката през пролетта. В Банско и в Разложкия край също добре я знаят и я берат. Особено покрай пандемията от коронавируса хората се интересуват повече.

- Кои билки сами си садите?

- Имаме 8 декара билкова плантация с пирински, или мурсалски чай, освен това по два реда садим турта, салвия, или градински чай, невен, за да имаме по-богат асортимент от полезните билки. Ние доста и четем, тук, на пазара ни питат за ползване на билки при различни заболявания. Правим и смеси. Работим само двамата с шурея, и двамата имаме по двама близнаци. Моите са момчета – Стилиян и Велизар, на шурея близнаците са Димитър и Стела. Занимаваме се от 15 г. с билките, основно на нас разчитаме, но когато ни трябва някоя билка повече, наемаме възрастни жени, които познават билките. Макар да са над 70-годишни, те работят по 8 часа без проблем. Идва една много възрастна баба, на над 80 г. Като дойде при нас, оставя бастуна настрана и започва с билките. Тези възрастни жени познават билките и си ги събират сами. Ние само им казваме какво ни трябва, те тръгват из планината и ги събират. Знаят местонаходищата и времето, когато всяка билка зрее и е готова за бране.

- Какво ти е наблюдението, какво е състоянието на природата напоследък?

- Природата всяка година е различна, едни билки можем да събираме една година през май, друга година през юни. Съобразяваме се с това, кога зрее, и ние се настройваме спрямо нея. Но като цяло природата не е каквато беше преди десетилетия. Понеже стадата в планината намаляват, големи площи започват да обрастват. А трябва да има повече дървета, които осигуряват и поддържат местообитанията на билките. Здравата гора се поддържа от пашата на животните, а стадата намаляват. Дърветата са необходими, за да правят сянка, там растат и билките. Иначе се оголват много планински масиви и там билки няма, не виреят. – споделя Стефан.