Ким срещу тежки колики в стомаха и червата

Билка : ким

Последна промяна на 07 август 2018 в 23:26 469 0

Кимът, известен още като див анасон, се среща из влажните поляни и ливади в предпланинския и планинския пояс до 1600 метра н. в. из всички наши планини. В южна България се отглежда и като култивирано растение.

Кимът е двугодишно растение. Стъблото му е кухо и силно разклонено, високо до 1.5 метра. Листата са перести. Съцветието е сложен сенник. Цветовете са бели. Плодът е гол, с надлъжна резба. Цъфти май-юни.

За лечение се използват плодовете. Косенето на растенията става, след като добият светло жълт цвят. Оставят се да изсъхнат добре и след това се вършеят. Изсушената билка е със сивозелен цвят, характерна миризма и сладникавогорчив вкус. Допустима влажност - 12%. Срокът на годност на цели рязани семена е 2 години.

Кимът съдържа етерично масло, мазнини, белтъчини, дъбилни вещества, флавоноиди, кумпферол и изорамнетин.

Кимът възбужда апетита и активира действието на храносмилателната система и отделянето на мляко у кърмачките. Притежава газогонно свойство. Прилага се за апетит, тежки колики на стомаха и червата, главоболие.
Народната медицина прилага кима при бронхит, за регулиране на недостатъчна менструация, болести на бъбреците и черния дроб.

Външно приложение: леко счукани семена, накиснати 20 дни в зехтин, се ползват за мазане при простуда и паразити.

• Вътрешно приложение: 1 кафена лъжичка леко счукани плодове се залива с 400 мл вряла вода и кисне 2 часа. Пие се по 100 мл преди ядене 3 пъти дневно.