Лечебната поточарка най-добре пречиства кръвта

Билка : лечебна поточарка

Последна промяна на 31 март 2018 в 08:00 1305 0

Поточарката се среща край потоци, реки и изкопи с чиста вода, по-рядко из застояли водоеми докъм 1500 метра н. в.
Билката е многогодишно тревисто растение с приповдигащо се кухо и голо стъбло, високо до 60 см, вкореняващо се по намиращите се до почвата възли. Листата са нечифтоперести, на дълга дръжка, долните с 1-3, горните с 5-9 листчета, закръглени до елиптични, назъбени до целокрайни с къса дръжка. Цветовете са на дръжки, дълги 5-8 мм, събрани в гроздовидни съцветия по върховете на стъблата. Чашелистчетата са 4 широко разперени. Венчелистчетата също са 4, бели, дълги 4-6 мм, тичинките са 6 (4+2) с виолетови дръжки и дълги прашници.

За лечебни цели се използват листата без цветове и корени.
Лечебната поточарка съдържа гликозиди, етерично масло, дъбилно вещество и витамините А, С и Д. Растението е богато на йод. Вкусът му е подобен на този на ряпата. Изгубва се при изсушаване, но качеството на съдържащите се в растението вещества не се влошава. Билката има приятен аромат.

Лечебната поточарка е ефикасно средство за пречистване на кръвта. Използва се при лечението на скорбут, скрофулоза, краста, кожни обриви, съпроводени със сърбеж, язвички в устата, възпаления на венците. Дрогата е популярно средство против гуша, заболявания на черния дроб и далака.

Най-добре е дрогата да се използва в свежо състояние, сутрин, на гладно. Всекидневно се приема една шепа листа, накълцани като салата, в сандвич или извара. Лечението не трябва да продължава повече от 3-4 седмици. Ако се появи парене в областта на пикочния канал, то трябва веднага да се прекъсне. Дрогата може да се намери като готов растителен екстракт и в този случай може да се приеме според дадените предписания.
Внимание! При бременност употребата на дрогата трябва да се прекрати.