Лечебната ружа бори възпалителни заболявания

Билка : лечебна ружа

Последна промяна на 31 March 2018 в 08:08 1124 0

Тя се среща по влажни, крайречни и мочурливи места в цялата ни страна докъм 1000 метра н. в.
Лечебната ружа е многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и дълъг до 50 см белезникав корен. Стъблото е право, разклонено, високо до 2 метра. Листата са последователни, яйцевидни, дълги до 15 см и широки до 12 см; долните - слабо триделни, горните - ясно триделни, назъбени. Дръжките им са по-къси от петурата, а най-горните листа са приседнали. Цветовете са бледорозови до бели, по 2-3 в пазвите на листата във връхните части на стъблото и разклоненията му, като образуват гроздовидни или метличести съцветия.

Като дрога се използват корените, които се берат през октомври-ноември, листата, които се берат през май и юни, и цветовете - през юли, август.
В химическия състав на лечебната ружа преобладават слизести вещества, скорбяла, пектин, захари, аспарагин, тлъсто масло и белтъчини. Дрогата има слузест вкус.
Лечебната ружа помага при кашлица, колит, бронхиални и белодробни възпаления, бронхиална астма. Билката е една от най-ценните слизести дроги. Слизещите вещества покриват лигавиците с тънък пласт и така ги предпазват от дразнене и наранявания. Този механизъм на защитно действие е особено важен, когато са възпалени самите лигавици.
Лечебната ружа се използва още при възпалителни заболявания на пикочно-половите органи (неволно напикаване, болезнено уриниране), възпаление на червата, диария, дизентерия, камъни в бъбреците и язва на стомаха.
Дрогата се употребява външно при язви на венците и ларинкса, за гаргара при възпаление на сливиците, като компрес при очни и кожни възпаления.

Прилага се като чай: 2 суп. лъж. листа или цветове се заливат с 2 чаши кипяща вода и се оставят няколко минути на котлона, но без да се допуска кипене, за да се получи извлек. Пие се като дневна доза.

Като настойка: 4 чаени лъжички корени се поставят в 2 чаши студена вода. Оставя се да престои 8 часа, след което течността се прецежда и се пие като дневна доза.