Лечебни растения при стомашно-чревни заболявания

Билка : гледичия, горски слез, сладък корен, лайка

Последна промяна на 29 June 2022 в 08:03 348 0

Няма други заболявания, при които лекарствените растения да намират такова широко приложение, както при стомашно-чревните.
ПРИ ОСТЪР ГАСТРИТ се прилагат стръкове от жълт кантарион, камшик, листа от живовляк, мента, цветове от лайка, които се употребяват самостоятелно или в състава на комбинирани чайове.

При хроничен гастрит лечебно действат същите билки, но и други, които съдържат слузести вещества: корени от ружа, листа и цветове от горски слез, ленено семе, исландски лишей.
Когато заболяването протича с болки, към споменатите билки се прибавят и други, със спазмолитичен и болкоуспокояващ ефект; сибирски девесил, овчарка, старо биле, сок от зеле, сладък корен.


Обикновено зеле


Съвременни научни изследвания установиха, че зелевият сок лекува язвена болест. Този ефект се дължи на витамин И. Същевременно зелето снижава и нивото на кръвната захар. В домашни условия сокът се получава със сокоизстисквачка или пък зелето се настъргва на ренде и се изстисква. Пие се по 1 винена чаша няколко пъти на ден.

Сладък корен


Разпространен е из Дунавската равнина. Използват се корените, които се обелват от коравия кафяв корк и се изсушават. Те имат сладък вкус, който се дължи на веществото глициризин (50 пъти по-сладко от захарта). Съдържат също ликвирицин, захароза, гликоза.
Действие: противоязвено, отхрачващо, диуретично, слабително.
Начин на приложение: 1 суп. лъж. ситно счукани кори се заливат с 500 мл вода и се варят 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3-4 пъти дневно.

Лайка
Разпространена е из цялата страна. Използват се цветните кошнички, които съдържат хамазулен. Маслата, богати на хамазулен, се ценят много.
Действие: противовъзпалително, противомикробни, обезболяващо и омекчаващо.
Лайката стимулира стомашната и жлъчната секреция, тонизира централната нервна система, засилва сърдечната дейност, задълбочава дишането. Употребява се както при стомашно-чревните заболявания (гастрити, язви, колити и др.), така и при простуда и инфекции на горните дихателни пътища.
Начин на приложение: 1 суп. лъж. сухи цветове се заливат с 200 мл вода. Ври 15 минути. След като изстине, се изпива наведнъж, 15 минути преди ядене, и се лежи последователно по корем, по гръб и настрани, за да се облее равномерно лигавицата на стомаха. Прилага се 3 пъти на ден в продължение на 1 месец.

Горски слез


Тревисто растение, разпространено из цялата страна.
Действие: спазмолитично, успокояващо, противокашлечно. Добре действа при спазми на червата и бронхитите.
Начин на приложение: 1 суп. лъж. наситнена дрога се залива с 200 мл студена вода. Настойката с оставя да престои 5 часа, прецежда се и се пие на глътки 203 пъти дневно. Може да се направи и горещ извлек: 1 ч. лъж. се залива с 200 мл гореща вода. След 10 минути се прецежда и се пие 3 пъти дневно.

Гледичия


Култивирана е широко в нашата страна като декоративно растение. Използват се изсушените плодове, събирани след като узреят напълно, а също и младите листа. Съдържа витамин С и К.
Действие: болкоуспокояващо при язвена болест.
Начин на приложение: 200 г млади листа се варят с 200 мл вода 15 минути. Прецежда се и се пие по 1 суп. лъж. 4-5 пъти дневно.