Лечебни рецепти с орехови черупки

Последна промяна на 28 April 2018 в 14:48 5348 0

Черупките на 14 ореха се смилат и се заливат с ½ литър вода. Престоява 7 дни. Настойката се употребява за очистване на кръвоносните съдове. Пие се по 1 суп. лъж. Солите, кистите, туморите, втвърдяванията се стопяват.

• Ореховата черупка се използва при възпаления. В емайлиран съд се слагат орехови черупки и се варят до получаването на чай с кафеникав цвят. Прецежда се и се разрежда с вода в съотношение 1:10. С получената отвара се намазват раздразнените участъци.

• Против кашлица: 4 ореха с черупките, 1 суп. лъж. плодове от бъз, 1 суп. лъж. мед се варят в ½ литър вода на бавен огън. Пие се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден 1 седмица.

С преградки от орехи
• За лечение на язва на дванадесетопръстника: 4-5 преградки на орехи се заливат с гореща вода, съдът се завива и престоява 1 час. Добавя се мляко и се пие през нощта или 1-2 пъти на ден отделно от храненето.
• Една трета от бутилка 0,5 литра се напълва с преградки на орехи, залива се с водка и престоява 7 до 21 дни. Прецежда се и се налива в тъмна бутилка. Пие се по 1 суп. лъж. преди ядене при диабет, колит, стомашночревни заболявания, болести на щитовидната жлеза, ставите, хипертония.