Лопен

Билка : лопен

Последна промяна на 20 декември 2017 в 23:56 2562 0

Лопенът е познат още като бабек, богородична хулка, царска свещ, грашица, дивизма, кравяк, лубочка, маца билка, попалеч, пук, риби биле, фенерче, свещилка.
В България растат над 30 вида лопен. За лечебни цели се използват само мъхестият и скиптърообразният. Мъхестият лопен е с по-дребни листа, с къси дръжки и по-късо стъбло. Скиптъроподобният има по-големи цветове.

Лопенът расте край пътя
Високият лопен (мечо ухо) е крайпътно растение. Среща се и по ливади, дъбови гори, сухи планински места и песъчливи склонове. Образува връхно съцветие, което с големия брой – няколкостотин жълти цветове в клас, е разкошен завършек на достигащите често 2 метра растения. Чашката е дълбоко петделна, венчето е с къса тръбица и петделна коронка. Тичинките са пет, като горните три са покрити с дълги власинки. Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по два шева. Растението цъфти през лятото.
От една голяма листна розетка през втората година излиза дълго стъбло, което отдолу има големи, широки, а по-нагоре все по-къси и по-тесни листа. Те са яйцевидни, продълговати, заострени, приседнали. Листата са разположени така, че дъждовната вода се стича към главния корен. Гъстият бял мъх по тях намалява изпарението на вода.
Лопеновият цвят разтваря бронхиалния секрет и премахва спазмите при бронхит. Предписва се при коклюш, остри и хронични бронхити, спастичен бронхит, възпалителни изменения на лигавицата на гърлото (за гаргара), бронхиална астма, фарингит, ларингит, туберкулозна кашлица.
Дрога са цветовете – венечните листа без чашката. Събират се в период на цъфтеж от юни до септември. Берат се в сухо време преди обяд след вдигане на сутрешната роса, към 11 часа. Сушат се бързо на сянка или в сушилня при температура 55 градуса. Сушенето може да започне на слънце в продължение на 6 часа за отнемане на влагата, а след това да се довърши в сушилня. Венчетата на изсушената билка са чупливи, имат лимонено-жълт цвят, медена миризма и сладникав вкус. Опаковат се в каси с двойни дъна,между които се поставя вар.

Лапи
Правят се от свежите листа на лопена и се ползват при отоци, циреи, хемороиди.

Отвара
1 суп. лъж.от цвета се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Отварата, подсладена с мед, се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.