Магданозът – подправката на героите

Билка : магданоз

Последна промяна на 29 ноември 2017 в 07:31 458 0

Магданозът се слага в ястия, когато те са готови, но са още на огъня.

Древните смятали, че тези, които консумират магданоз, стават силни и твърди като камък. Това личи и от научното му родово име – петрозелинум (на гръцки петрос – камък). В Древна Елада на това растение приписвали чудодейни сили. Когато се заел да изчисти Авгиевите обори според легендата Херкулес украсил главата си с венец от магданоз. Той му помогнал и да победи в битката с хидрата.
Магданозът е богат на минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др.). Подпомага храносмилането, тонизира организма. Усилва и диурезата и действа спазмолитично. И още: Магданозът облекчава уринирането. Препоръчва се при отоци от сърдечен произход, заболявания на отделителната система.

● 1 суп. лъж. корени и/или листа се заливат с 400 г вряла вода. Кисне 2 часа и отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75 г) 4 пъти дневно преди хранене.

● 1 ч. лъж. семена се заливат с 400 мл вода. Киснат 2 часа, отварата се прецежда и се приема по 1 винена чаша (75 г) 4 пъти дневно преди храна.

● Пресният сок от растението е най-полезен и се пие по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно преди хранене.
Външно магданозът се прилага като компреси при втвърдени млечни жлези на жени, които кърмят.

Салата за здрав стомах
В българската народна медицина магданозът се употребява за потискане образуването на газове в червата, за повишаване на апетита, при камъни и пясък в бъбреците, при бъбречни колики и менструални смущения. В тези случаи си правете всеки ден следната салата: 10 г ситно нарязани листа магданоз се смесват с 1 ч. лъж. зехтин, 1 домат и ½ краставица.

За красота
Сок от магданоз, нанесен с памуче, служи за отстраняване на пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.

Виж още за: