Малък лексикон на чайовете

15 декември – Световен ден на чая

Последна промяна на 15 December 2023 в 21:50 204 0

От 3000 години китайците смятат чая за божествена напитка. Различните видове чай имат различни действия – освежават или успокояват.

Зелен чай: съдържа много антиоксиданти, които предпазват организма от свободни радикали (вредни вещества от околната среда). Освен това те съдържат полифеноли, които са полезни за кръвните телца. Поради факта, че той прочиства тялото от токсините, той е смятан за силно оръжие срещу целулита.

Черен чай: съдържа много елементи: магнезий, който действа добре на нервите; калций, който е важен за здравината на костите; и мед за красива кожа. Ако престои накиснат до 3 минути, чаят действа освежаващо, а ако престои около 5 минути - ще има успокояващо действие.

Бял чай: едно време чаят е бил истинска наслада и привилегия на царете. Днес той е средство за борба срещу остаряването. По това свое свойство той може да се мери с черния и зеления чай, но е смятан за по-ценен, затова е и малко по-скъп.

Ройбос: този чай е особено щадящ за стомаха. Богат е на минерали, желязо, калций, калий, магнезий и витамин С. Флавоноидите, които се намират в ройбоса, предпазват клетките от свободните радикали. Не съдържа кофеин.

Мате: тази напитка съдържа кофеин и леко освежава. Съдържа много витамини (А, В1, В2, С), танини и минерали (магнезий, калций, желязо).

Лапачо: този чай съдържа много минерали (желязо, калий и калций). Съдържанието на селен и флавоноиди помага за прочистване на тялото от токсините.