Мазоли

Последна промяна на 29 November 2023 в 20:00 164 0

* На болното място сложете млада кора от дъб и го бинтовайте. Когато утихнат болката и възпалението, си правете превръзки с пресни листа от мента.

* На едно парче лейкопласт се изрязва дупка, голяма колкото мазола. Залепва се върху него, така че мазолът да остане открит в дупката. Върху него се капват 2-3 капки вода. Поръсва се със салицилов прах, колкото грахово зърно. Отгоре се залепва друго парче лейкопласт, така че да покрие дупката с мазола. Оставя се така да престои 3 дни. После кракът се измива и ако е необходимо процедурата се повтаря.

* Каша от лук премахва мазоли. Настържете глава кромид лук на ситно ренде на кашичка и тази кашичка наложете върху мазола. Преди това кожата около мазола намажете с вазелин, за да я предпазите. Залепете лейкопласт върху мазола. Отстранете го след 24 часа и изстържете наложеното с лука място. Повтаряйте процедурата няколкократно до пълното отстраняване на мазола.

* Една глава чесън се счуква с малко сол, прибавя се оцет, слага се на памук и се налага мазола за 3-4 вечери. След като падне се налага със свинска мас за 5-6 дни.

* Киснат се краката в гореща вода. След като водата изстине, краката се подсушават, върху мазола се поставя резен лимон (превързва се за цяла нощ)След няколко вечери мазолът побелява и с ножче се изрязва израстъкът.

Виж още за: