Мехлемът от зеле е панацея

Помага при кожни проблеми, инфекции, хемороидиБилка : зеле

Последна промяна на 07 October 2017 в 23:22 1321 0

Тъй като лапите от зелеви листа са неудобни (особено през деня), а и някои хора не понасят силната, специфична миризма, активните вещества могат да се преработят в крем, който запазва лечебните свойства на зелето, има много добро въздействие, но няма неговата неприятна миризма.

Рецептата се приготвяне на крема е следната:
Необходими съставки: 5 г пчелен восък (или бял восък), 20 г ланолин анхидрид (с козметично качество), 50 г олио или царевични зародиши, 40 г сок от зеле, 10 г пшенична ракия, ½ кафена лъжичка чист пчелен мед.
Пчелният восък и линолинът се разтопяват заедно. Към получената смес се добавя олиото от царевични зародиши и всичко се загрява до 60°С.
Зелевият сок се загрява отделно до 60°С и в него се разтваря пчелният мед. Към тази течност се прибавя пшеничената ракия и всичко се разбърква добре. Разтопената маса от пчелния восък, ланолина и олиото от пшенични зародиши се сваля от огъня и с бавно разбъркване към нея се прибавя разтворът от зелевия сок и пшеничената ракия. За доброто смесване на отделните съставки може да се използва домашен миксер, включен на най-ниската степен.
Внимание!
Разбърква се бавно, докато сместа изстине напълно.

За приготвяне и съхранение на мехлема не бива да се използва метален съд. Подходящи са емайлирани и стъклени, но най-вече порцеланови съдове.

Така приготвеният крем може да поставите навсякъде, където бихте поставили лапа от зеле.

Алтернатива на купешкия крем

Както сами ще се убедите, този крем съдържа естествени биологични вещества и се понася добре от всеки вид кожа. Той има много добър козметичен ефект и е подходящ за дневен и нощен крем.

Срок на годност:

Зелевият мехлем запазва качествата си месеци наред при нормална стайна температура, а при съхраняване в хладилник трайността му е значително по-голяма. Въпреки това не се препоръчва да се приготвят големи количества мехлем.

Зелевият крем се употребява при: възпаление на сливиците, бронхит, различни инфекции, разширени вени, хемороиди, нарушения в кръвообращението, заболяване на щитовидната жлеза, подуване на жлезите, артрит, артроза, ревматизъм, подагра, ишиас, неврити, възпаления на сухожилията, сърбежи по кожата, обриви, херпеси, псориазис, целулит, измръзвания, язви, тумори.