Мокреш

Помага при гуша и дерматитиБилка : мокреш

Последна промяна на 19 октомври 2017 в 15:15 1162 0

Най-полезен е мокрешът в пресен вид, можете да го прибавяте в салати.

Мокрешът, наричан още ловджийска салата, е разпространен по влажните места, покрай водоемите, до 1500 метра надморска височина из цялата страна.

Дрогата е надземната (надводната) част, брана по време на цъфтежа от април до октомври.

Суши се на сянка или в сушилни до 45 градуса. Допустима влажност – 13%.
Срок на годност: При цяла изсушена билка – 3 години, рязана – 2 години.

Стъблата, брани от ноември до януари, се употребяват като салата поради голямото количество на витамин С.
Билката съдържа още витамините А, В1, В2, D, Е, каротин, фосфорни, железни и йодни соли, захари, калиеви и арсенови соли и други.
Мокрешът действа противовъзпалително, пикочогонно и противоскорбутно. При експеримент (на учените Николов и Петков през 1949 г.) мокрешът е показал противоглистно действие и умерено понижаване на кръвното налягане.

Прилага се при воднянка, възпаление на пикочния мехур, възпаление на венците, камъни в жлъчката. Препоръчва се при гуша, поради съдържанието на йодни соли.

Външно билката се прилага за бани и лапи или каши, които се налагат върху болните места при скрофули (кожна туберкулоза), кожни обриви и лишеи.
Ползва се за жабурене при възпаление на лигавицата на устата и гърлобол.

Вътрешно се прилага, като 2 суп. лъж. от билката се заливат с 500 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно, а по-добре е прясното растение да се консумира като салата.

В нашата народна медицина се употребяват и други билки от рода на мокреша, като друмничето, използвано против кашлица и задух.