Невенът и неговите лечебни свойства

Билка : невен

Последна промяна на 29 July 2019 в 07:32 1619 0

Оранжево-жълтите цветчета на невена красят градинките пред много къщи. Има различни видове невен – с по-пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но всички с еднаква лечебна сила. Невенът цъфти от юни до късна есен.
В народната медицина се използва цялата надземна част – цветове, стъбла и листа. Трябва да се бере обаче при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, направо от градината, стига да не го е попарила сланата.
Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани. Като кръвопречистващо растение той е най-добро средство при жълтеница.
Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следоперативни. Той е чудесен помощник и при гъбички на краката.
При генитално гъбични заболявания помагат промивки и бани. При контузени рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода
Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образования могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен. Сокът от пресните дръжки лекува брадавици и краста.
Вътрешно под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство.


Как да си приготвим:
Запарка: 1 суп. лъж. билка се залива с 250 мл кипяща вода, кисне 5 минути и се прецежда. Чаят се изпива топъл, без да се подслажда.
За промивки: запарват се 2 суп. лъж. от билката с 500 мл вода.
Тинктура: 100 г (една пълна шепа) цветчета с 1 л домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.
Мехлем: 4 пълни шепи ситно нарязани цветове, стъбла и листа се изсипват в 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинска мас мехлемът може да се приготви със зехтин.
Бани: 4 пълни шепи прясна или 100 г суха билка се накисват в 3 л студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.