Полският хвощ е плевел, но и билка

Билка : полски хвощ

Последна промяна на 18 December 2017 в 20:56 2923 0

Полският хвощ е плевел в нивите. Там, където в ранна пролет се развиват кафявите спороносни стебла на полския хвощ, през лятото се виждат зелените, силно разклонени летни стъбла. Стъблата на хвоща са кухи и начленени, отделните им части могат лесно да се отделят една от друга. Богати са на силициеви вещества, затова растението било наричано: „калаена билка“. Използвало се е за излъскване на кухненски съдове. За дрога се използват летните зелени стъбла, брани от май до септември и изсушени на сянка. Другите видове хвощ – блатният и големият, не са допускат за медицинско приложение. Използва се за лечение на отоци от различен произход и най-вече при сърдечна недостатъчност, където увеличава двойно отделянето на урина.
Запарка от полски хвощ помага при отделянето на олово от организма, поради което се използва при оловни натравяния.
Особено ефикасен е при различните кръвоизливи: кръвохрачене, маточни кръвоизливи, кървящи хемороиди. Не се прилага при остър нефрит, тъй като дразни бъбреците.
Поради съдържанието на силикати полския хвощ улеснява калцирането на туберкулозни огнища в белите дробове. Силикатните съединения помагат и в оздравителните процеси при увреждания на епидермиса, лигавиците и съединителната тъкан и поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Затова билката се прилага и за лечение на атеросклероза, ревматизъм и бъбречнокаменна болест.
Външно под формата на лапи, компреси и обливания растението се използва за лечението на хронични язви и рани, на екземи, бяло течение, стоматити и тонзилити.
За вътрешно приложение се препоръчва сок от пресен полски хвощ, като се приема по 1 суп. лъж. 3 пъти дневно.
• Отварата можете да си приготвите, като 2 суп. лъж. от дрогата се варят в ½ л вода 10 минути. Изпива се за един ден – на три пъти по 1 винена чаша.

Чай при разширени вени (варици)
Размесват се 20 г кори от бреза, 20 г кори от дъб, 20 г семена конски кестен, 50 г исландски лишей, 50 г стръкове от хвощ, 10 г корени от къпина, 30 г корени от ревен, 30 г цветове от жълт смил. 2 суп. лъж. смес се заливат с 500 мл вода и се вари 5 минути. Чаят се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Диуретичен чай
Прилага се при хронични заболявания на бъбреците, пикочния мехур и пикочопроводите. Има диуретично, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Смесват се добре 40 г коренища от пирей, 40 г листа от мечо грозде, 40 г стръкове от хвощ, 30 г стръкове от пача трева, 20 г царевична коса, 20 г дръжки от вишна, 20 г плод от хвойна, 20 г плод от шипка.
3 суп. лъж. се запарват с 300 мл вряща вода. Чаят се изпива, след като изстине, на 3 пъти преди ядене за 1 ден.

Чай при бяло течение у жената
Разбъркват се по 30 г листа от орех, цвят от лайка, стръкове от пача трева, кори от дъб, стръкове от бял имел, стръкове от червено подъбиче, листа от коприва и стръкове от полски хвощ. 2 суп.лъж. смес се вари в ½ л вода 5-10 минути. След прецеждане се пие по 1 кафена чаша преди хранене.

Чай при екземи и кожни аболявания
Смесват се 20 г листа от коприва, 20 г цвят от невен, 20 г стръкове от бутрак, 40 г стръкове от трицветна теменуга, 20 г стръкове от великденче, 20 г стръкове от полски хвощ и 20 г листа от орех. 4 суп.лъж. смес се накисват в 1 л вода. Чаят се вари 5 минути, прецежда се и се пие по ½ чаша 4 пъти дневно.

Аменорея
Смесват се по 25 г листа от лютива мента, цветчета от лайка и невен, стръкове от полски хвощ. 4 суп. лъж. смес се заливат с250 мл вряща вода. Прецежда се и се пие топло многократно през деня.

Хронично възпаление на бъбреците
В 600 мл кипяща вода се поставя по 1 ч. лъж. жълт кантарион, мента, ленено семе, хвойна и полски хвощ. Оставя се да ври 5 минути, след което се дърпа от огъня и престоява 1 час. От отварата се пие 5 пъти на ден по 1 кафена чаша 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.

Камъни в бъбреците
Смесват се наситнени: по 1 част листа от червена боровинка, стръкове пача трева, багрилна жълтуга, хвойнови плодчета, 2 части стръкове от полски хвощ. 1 суп. лъж. От билковата смес смес се залива с 1 чаша вряла вода и кисне 1 час. Прецежда се. Пие се по 1 чаша сутрин и вечер по време на хранене.

Запарки при болезнен мензис
• От 1 част коприва и хвощ и 2 части спирт се прави настойка за 1 седмица. Пие се по 10 капки в 1 лъжица вода.

• 1 суп.лъж. хвощ се запарва в 2 л вода. Пие се по 1 суп. лъж. през 2 часа. Когато кръвотечението намалее, течността се пие 3 пъти дневно.