Поведението на кръвните групи в пандемии

Последна промяна на 26 January 2022 в 22:58 509 0

Преди години с интерес се следях здравните беседи и публикации на тема пандемии. Особено интересни бяха изследванията на д-р Златка Стаматова относно уникалната формула на човешката кръв и устойчивостта на кръвните групи срещу рака, диабета, грипните вируси и други заразни болести. Д-р Златка Стаматова чрез опити доказа, че пациентите с кръвна група В по-често са податливи на опасност от психични заболявания и депресии. Представителите на нулевата група са защитени от някои видове грипни вируси, рядко боледуват от захарен диабет и са в много по-изгодно положение по отношение на алергиите. Оказва се, че нулевата група е пощадена и от ревматизма за разлика от групите А, В, и АВ. При изследване в Гьотингер на 10 000 мъже на 40-годишна възраст с нулева група само неколцина са показали симптоми на гръдна жаба – предвестник на инфаркта.

„Но привилегия ли е човек да се роди с нулева кръвна група?“ – пита д-р Стаматова свой пациент и отговаря: „Да, но не съвсем, тъй като язвата на стомаха и дванадесетопръстника спохождат само тях.“

Причините за различията при кръвните групи се обясняват с имунозащитни свойства на организма и фактори в кръвта, които придават на имунната система съпротивителна сила. Тези фактори и свойства са придобити с еволюция след смъртоносни инфекции през отминалите векове. В миналото нулевата група съвсем не е била привилегирована. Разгръщайки карта с разпространените по света кръвни групи д-р Стаматова вижда, че там, където е върлувала чумата с висока смъртност, почти не се срещат представители на нулевата кръвна група. „Тя ги е изтребила!“ – казва лекарката и установява, че в Източна Монголия, Южен Китай, Индия, Северна Африка и Турция с тази група са останали десетина процента от населението, а обратно – в Австралия, Полинезия и Задполярието, където чума не е имало, 80 на сто от населението е с нулева кръвна група.

Имунолози са открили, че в клетката на чумния бацил се съдържат белтъци, подобни на тези в кръвта от нулева група. Налице е сходство между „приемник“ и „нашественик“. Бдителността на имунната система е приспана – не изработва за битка с инфекцията имунни антитела.

От д-р Стаматова научаваме защо сред индианците от американския континент почти няма други кръвни групи освен нулевата, въпреки че преди десетилетия са преобладавали групите А и АВ. Нахлуването на европейците носи катастрофално бедствие за древните индианци – едрата шарка. Белите завоеватели започнали умишлено да заразяват червенокожите деца с цел подрастващото поколение да изчезне. Заразата пламнала сред различни племена, отдалечени едно от друго, но всички от групи А и АВ, чиито белтъци били твърде сходни с тези на едрата шарка. Без съпротива шарковият вирус се превърнал в жесток и поразяващ бич – от червенокожите индианци останали живи тези с нулева група.

Д-р Златка Стаматова и европейски антрополози стигат до извода, че кръвната група В е по-разпространена сред народите на Източна Европа, отколкото в Западна. Изследвани са кръвните следи на хуните, предвождани от Атила по пътя им в нашия континент. Вече се знае, че следите са белязани от група В.

По време на сегашната пандемия от COVID-19 станаха известни случаи със заразени хора, чиято кръвна група е „О“. Неваксинираните са прекарали инфекция като настинка без висока температура, без нарушени мирис и вкус, с мускулно неразположение до три-четири дни. Поради наплива от пациенти за лечение, в болничните заведения лекарите едва ли имат възможност да изследват тези случаи лабораторно, за да стане що-годе ясно поради каква причина смъртоносният вирус не намира прием сред нулевите кръвни групи.