Профилактични мерки при високо ниви на креатинин в кръвта

Последна промяна на 05 October 2022 в 22:44 1270 0

Леспедезата е билка, която индианците ползвали като антидот срещу отрови. Тя се ползва във фармацевтиката в продукти за детоксикация.

От изследвания се установи, че имам в кръвта повече креатинин и калий. Може ли напътствия как да ги намаля, какво да консумирам, какво да ограничавам.
Читател

Концентрацията на креатинина в кръвта е основен индикатор за състоянието на бъбреците - отразява филтрационната им способност. По него може да се съди за ефективността на бъбреците да отделят и другите отпадни продукти.

Ако функцията на бъбреците е нарушена, нивото на креатинин в кръвта се повишава. Мъжете обикновено имат по-високи стойности на креатинин, отколкото жените, което се дължи на по-голямата мускулна маса при тях.
Нивото на креатинин се повишава при дехидратация (обезводняване), повишена консумация на месо, увреждания на мускулната тъкан, както и прием на някои медикаменти - например антибиотици от групата на аминогликозидите, някои диуретици, Н2-блокери (използват се при лечение при повишена киселинност на стомашния сок) и др. Референтните граници за креатинин са 44-134 µmol/l в серум, а в урина - мъже:13,2-17,6 mmol/l, и жени: 7,1-13,2 mmol/l.
Назначаването на изследване за креатинин може да бъде с профилактична или диагностична цел при съмнение за някои заболявания. Допълнително могат да се включат и изследвания на урея и албумин. Измерване на стойностите на креатинина е от значение при проследяване на бъбречно заболяване или при прием на медикаменти, за които като страничен ефект може да се очаква нарушение на бъбречната функция.
От 24 до 48 часа преди креатининовия тест не трябва да има тежки физически натоварвания или консумация на големи количества месо, тъй като резултатите могат да се компрометират – стойностите на креатинина да се повишат значително.

Хранителен режим

Едно от най-важните и задължителни условия при усилията за намаляване на креатинина е спазването на подходящ хранителен режим. Той трябва да се отличава с ограничена употреба на богати на белтъчини храни, както и на такива с повишено съдържание на сол и калий, обогатяване на менюто с антиоксиданти и продукти, подпомагащи детоксикацията на организма.

От менюто на хора с висок креатинин трябва да се изключат месото, тлъстите риби, пълномасленото мляко, пикантните храни и подправки, кафето и силният чай, тестените закуски от бяло брашно с мая, пържените и пушени храни.
В ограничени количества храненето може да включва яйца – до две-три седмично, както и бели нетлъсти риби.
Определени храни са силно препоръчителни при висок креатинин: сурови или варени зеленчуци; плодове в неограничени количества; ягоди и малини – като плодове, компоти и нектари от тях; орехи.
Препоръчва се в храненето да бъдат застъпени кисело-млечните продукти: йогурт, кисело мляко, кефир, айран.
Разрешават се също извара и кашкавал с ниска масленост, краве масло, слънчогледово олио, грис, зърна и приготвена от тях каша.
Препоръчва се пълнозърнест хляб от едро смляно брашно с добавени трици.
Препоръчителни са също мед, макарони, както и минерална вода не по-малко от един литър дневно.
Приготвянето на храните трябва да е на пара, чрез варене или задушаване, като препоръчителни са пюретата и крем-супите.

Билки
Билките има свое място за нормализиране на креатинина. Съществуват няколко рецепти, чийто полезен ефект е потвърден в практиката. По свидетелства на пациенти с високо ниво на креатинин, които са се лекували с отвара от чемшир, стойностите на креатинина са намалели значително.
Една друга билка, храстовидна детелина – леспедеза, също може да се окаже много полезна за хора с бъбречни проблеми. Има изследвания, според които екстрактът от растението подобрява състоянието на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.
Ревен, корен от глухарче и канела също са средства, с чиято помощ се оптимизират бъбречните функции и се понижават стойностите на креатинина.


Чай от чемшир
В 450 мл вряща вода се сипват две супени лъжици чемшир – листа и клончета. Вари се 3-5 минути, след което се оставя да изстива един час и се прецежда. Изпива се на два пъти в рамките на един ден – дели се на равни части. Количеството на чая може постепенно да се увеличава, като е възможно след 4-5 месеца да се изпива по един литър дневно. Подобрява бъбречните функции и поддържа креатинина в норма.
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Виж още за: