Ранилист срещу високо кръвно налягане

Билка : Ранилист

Последна промяна на 06 July 2020 в 07:38 947 0

Ранилистът е многогодишно тревисто растение с право, четириръбесто стъбло, високо до 60 см. Листата са срещуположни, продълговато яйцевидни, назъбени, мъхести, като долните са във вид на розетка с дълги дръжки, а стъблините – с къса дръжка и по върха почти седящи. Цветовете са розово-червени, стоящи в пазвите на горните листа и събрани в продълговати класовидни съцветия. Плодът е сух и се състои от 4 продълговати ореха.

Ранилистът се среща из нивите, храсталаците, по сухите места из цялата страна.
За лечение се използват стръковете и корените, като стръковете се събират в периода на цъфтежа (юни-август). Отрязват се стръковете заедно с приземните листа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Корените се изваждат през септември, почистват се и се сушат при температура до 45 градуса. Изсушената билка има специфична миризма и горчив вкус. Съхранява се на сухо място.

Надземната част съдържа страхидрин, етерично масло, дъбилни вещества, горчиви вещества, флавоноиди, нишесте.
Дрогата действа противовъзпалително при стомашни и чревни заболявания, диария, възпаление на бъбреците и пикочния мехур и откашлечно при бронхити и астма. Съдържащият се в дрогата стахидрин понижава артериалното налягане при хипертонична болест.

Цялостният състав на дрогата действа укрепващо при нервно изтощение, като намалява възбудимостта на централната нервна система. Подобрява и обмяната на веществата.

Народната медицина препоръчва билката при епилепсия, главоболие, виене на свят, подагра, жълтеница. Външно се прилага под формата на лапи от счукано свежо растение при ревматизъм, гнойни рани, ухапване от отровна змия.

Билката се използва за вътрешни приложение под формата на отвара. 1 суп. лъж. дрога се залива с 600 мл кипяща вода. Вари се в продължение на 3 минути. Оставя се да кисне 30 минути и се прецежда. Приема се по 50-150 мл 3 пъти дневно под лекарски контрол.