Резенето втечнява бронхиалните секрети и премахва храносмилателните разстройства

Билка : резене

Последна промяна на 26 November 2018 в 15:48 977 0

Резенето е многогодишно растение, високо до 2 метра. Стъблото му е изправено, обло, голо от вътре шуплесто, а от вън синьо-зеленикаво. Долните листа са с дълги дръжки и влагалища, а горните са приседнали, почти само с влагалище, сложнопересто нарязани. Цветовете са жълти, събрани в сложни 10-12 лъчни сенници, чиито главни лъчи са без влагалище. Плодът е двусеменен, цилиндричен, гол с 10 надлъжно ребра. Билката има силна специфична миризма. Цъфти през лятото, а плодовете узряват през есента.
Резенето се среща подивяло в северна България, Тракия и Родопите. Култивира се в Старозагорско, Хасковско, Санданско, Дупнишко и др.

За лечение се използва плодът на резенето.
Надземната част се окосява малко преди узряването на плодовете (август-септември) и окосените растения се връзват на снопи, оставят се да дозреят и се овършават. Изсушените плодове имат зеленикав цвят, приятна миризма и сладникаво горчив вкус. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място с влажност до 12%.
Билката съдържа етерично масло, анасонова киселина, метилхавикол, липиди, захари, протеини, восъци и др.
Дрогата втечнява бронхиалните секрети, действа отхрачващо при кашлица, коклюш, бронхити, премахва спазмите, прогонва газовете, засилва стомашната и жлъчната секреция и лактацията. Прилага се с успех при стомашни разстройства, колики, метеоризъм, диария, хроничен запек. Запарка от дрогата се прилага външно при възпалителни заболявания на очите, конюнктивити.

Дрогата се използва като запарка.
• За кърмачета се приготвя 1 чаена лъжичка счукани плодове и 200 мл кипяща вода. Оставя се да кисне 20 минути. От прецедената запарка – подсладена, се дава на детето по 1-2 суп. лъж. през 1 час (когато детето е будно).
• За възрастни запарката се приготвя от 2 суп. лъж. счукани плодове и 600 мл кипяща вода. Оставя се да кисне 60 минути и след прецеждане се приема 6 пъти дневно по 80 г 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене, като при храносмилателните разстройства не се подслажда.