Салепът бори възпалението на дихателните пътища

Билка : салеп

Последна промяна на 27 януари 2019 в 20:07 1066 0

Салеповите растения са многогодишни тревисти растения с неразклонено стъбло и зелени сочни листа с паралелно жилкуване. Цветовете са неправилни събрани в прав клас или грозд на върха на стъблото. Плодът е кутийка разпуклива по три шева. Салеповите растения имат две подземни грудки. В периода на цъфтежа едната грудка носи и храни поникналото стъбло, поради което е изтощена и набръчкана (майчина грудка), а другата от която се развива стъблото през следващия вегетационен период, е пълна и сочна (дъщерна грудка). С лечебна цел се използват само дъщерните грудки.
Салеповите растения у нас се срещат навсякъде по влажните места до 2000 метра надморска височина. По-значителни количества салепови грудки у нас се събират в Казанлъшко, Самоковско, Трънско.

За лечение като дрога се използват грудките, които се изкопават в периода на цъфтежа или веднага след него. Извадените млади грудки се изчистват, измиват, потапят се за кратко време в кипяща вода, след което се подлагат на бързо сушене при температура 50-60 градуса. Потапянето във вряща вода се прави за инактивиране на ензимите. Правилно изсушените грудки са светлокафяви.
Грудките съдържат слузни вещества, нишесте, захароза, декстрин, белтъчни вещества, минерални соли и др.
Билката (грудките) действат смекчително и противовъзпалително в резултат на голямото количество слузни вещества. Те имат добър ефект при възпаление на дихателните пътища – трахеит, остър и хроничен бронхит, пневмония, стомашно-чревни заболявания, остри и хронични гастрити и колити, ентероколити с диария.използват се още като противоотрова при различни отравяния.

Дрогата се предписва под формата на запарка, която се приема гореща. 1 ч. лъж. ситно счукани грудки се залива с 200 г кипяща вода. Кисне 15 минути и се прецежда.
Дрогата се използва и във вид на салепово брашно. 1 ч. лъж. салепово брашно, предварително размито в студена вода се залива с 400 г кипяща вода. Вари се 3-5 минути и се оставя да кисне 10 минути. Поднася се с мед. Приема се по 3 чая дневно.