Широколистен живовляк

Билка : широколистен живовляк

Последна промяна на 31 октомври 2018 в 06:17 2704 0

Известен е още като голям живовляк, бръци, едролистен живовляк, жиловник, живовляк, петожилка. Той е многогодишно тревисто растение с късо коренище и безлистно цветоносно стъбло. Листата са разположени в приосновна розетка, с дълги дръжки. Петурите са яйцевидни до елиптични, целокрайни, със силно изпъкнали жилки.
Цветоносният стрък е цилиндричен, а цветовете са събрани на върха като клас. Расте по влажни места край пътища из цялата страна до към 1500 м надморска височина.
Листата от живовляка се събират през лятото (юни – септември) по време на цъфтеж и напълно развити листа. Начинът на бране и първична преработка е както при теснолистния.
Широколистният живовляк е старо народно средство за лечение на различни заболявания.
Широко се използва за лечение на възпалителни процеси на горните дихателни пътища, характеризиращи се с жилав, оскъден секрет (хронични бронхити), при заболявания на храносмилателния канал (гастрити, язва, колити и др.)
Българската народна медицина прилага счукани свежи листа от живовляк при ухапване от насекоми, при циреи, при повърхностни гнойни рани, за жабурене на устата при възпаление, при екзема, за компреси при възпаление на очите.
При ухапване от комари си наберете широколист живовляк. Със свежи листа от билката натрийте ухапаното място. За същата цел може листата да се счукат и с помощта на кърпа да се закрепят върху раната. По този начин се лекуват и други рани – повърхностни или гнойни.
Чрез жабурене на сок от живовляк се облекчават болни венци.