Шунгитът – космическо тайнство

Последна промяна на 14 февруари 2018 в 07:30 697 0

В моята колекция от минерали смятам шунгита за хит.Той получава името си през 1887 г. от село Шунга в Русия, разположено край бреговете на езерото Онега. Лечебните антисептично свойства на шунгита са известни още от 1714 г., когато Пeтър I основава курорт наблизо, наречен „Марсиански води“ по името на бога на войната Марс. Там се лекували ранени в сражения и болни войници. Царят наредил всеки боец да носи парчета от минерала в раницата си.

Шунгитът е с черен цвят, прорязан с тънки сребристи или златисти нишки. Съдържа повече от 20 полезни микроелементи. Учените неотдавна откриха в шунгунови залежи т. н. фулерени – форми на съществуване на въглерод във вид на сферични йони. Все още изследователите не са единодушни около произхода на този камък, но преобладава мнението, че е дошъл на Земята от дълбокия Космос, тъй като тези фулерени не могат да се образуват при земни условия. Освен това минералът няма планетарен аналог по лечебни, физични и химични свойства. Той хармонизира енергията в човешкия организъм, засилва имунната система, предпазва от вредни излъчвания на телевизорите, компютри, микровълнови печки, мобилни апарати. Шунгитът практически съдържа цялата Менделеева таблица, но сякаш има свой разум – дава път само на онези структури, които са полезни за човека.
Шунгитът ефективно пречиства водата. Осемчасов престой на шунгитово парче в литър вода я структурира така, че тя придобива силни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Тези свойства не се губят дори и при кипване, така че може да бъде употребявана за кафе, чай или супа. Камъкът е незаменим помощник при нараняване, ухапване от насекоми, при алергии и главоболие. Шунгитната вода лекува бронхиална астма, чернодробни, бъбречни, жлъчно-каменни и сърдечносъдови заболявания. Много е полезна при диабет и гастрит, отстранява пърхот и косопад. Шунгитът лекува по бърз и необясним начин, но за съжаление все още не е добре познат у нас. Неговата цена непрекъснато нараства. На изложението в музея „Земята и хората“ през декември м. г. един грам необработен къс се продаваше за 6 лева.

Биоенерготерапевтите твърдят, че е достатъчно да се носи 10 дни медальон от неголямо парче шунгит и биополето на човека, нарушено от стрес и негативни емоции, се възстановява