Синя жлъчка

Билка : цикория, синя жлъчка

Последна промяна на 21 December 2017 в 00:21 1428 0

Край пътя често откриваме сините й цветове. От изпечените й корени са добивали заместител на кафето – цикория.
Като дрога се използват стръковете и особено корените, които се изкопават през есента. Сушат се на сянка. Изсушената билка е с белезникав цвят. Няма миризма и е слабо горчива.
Цикорията е добро средство за тонизиране на храносмилателната система. Действа жлъчегонно и слабително. Усилва отделянето на стомашен сок и повишава апетита. Ускорява обмяната на веществата и увеличава честотата на сърдечните съкращения.
Прилага се вътрешно при анемия, камъни в бъбреците и жлъчката, жълтеница, запек, хронични бъбречни възпаления. Тя е средство за тонус и общо укрепване.
Помага при справяне с разстройството, което често съпровожда преяждането, простудите и грипа.
Тя е кръвочистител.
Вечер преди лягане цикорията успокоява, осигурява спокоен сън.
Всички части на растението имат сходен ефект. Цветовете са по-добри при неврастения. Корените подобряват храносмилането и помагат на жлъчката.
Билката се комбинира с всички средства при простуда.
Малки деца могат да изпият през деня вместо вода следната отвара: 1 ч. лъж. цикория се запарва в 500 мл вода. Дозата можа да се повтори.

Чай от цикория
Запарки от цветовете и стръковете се приготвят, като по 1-2 ч. лъж. билка се запарва в чаша вода.
Корените се варят няколко минути – 1 ч. лъж. в чаша вода.
Чаят от цикория помага при гастрити, ентерити, колити, подобрява работата на черния дроб и жлъчката, има диуретичен ефект и е особено подходящ при отоци от сърдечен произход.

Хроничен гастрит
По 60 г корени от синя жлъчка, стръкове мащерка, корени черен оман; по 50 г стръкове от жаблек, плодове от анасон, плодове от копър, плодове от резене, семена от лен и 100 г листа от смрадлика се смесват.
2 суп. лъж. от сместа се заливат с половин литър вряла вода. Киснат 1 час. Прецеждат се. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно 15 минути преди ядене.

Цироза
Вземат се: 50 г стръкове жълт кантарион, 60 г корени глухарче, 30 г корени от кисел трън, 60 г стръкове синя жлъчка, 40 г корени гръмотрън, 60 г листа от бреза, 40 г стръкове златна пръчица, 40 г стръкове от полски хвощ, 40 г стръкове от камшик, 60 г плод от шипка.
2 суп. лъж. от сместа се варят около 5 минути в половин литър вода. Пият се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Диуретично
Смесват се по 50 г синя жлъчка, полски хвощ, жълт кантарион, хвойна и мента, и 150 г златна пръчица.
В 600 мл кипяща вода се поставят 2 суп. лъж. от сместа. Вари се 3 минути, кисне 30 минути и се прецежда. От получената отвара се пие 6 пъти дневно по 80 мл 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.

Анемия
Взема се корени от жълта тинтява, стръкове и корени от синя жлъчка, корени от бял оман, стръкове от цветна теменуга и плодове от хвойна. Смесват се по 1 суп. лъж. от всяка билка. Вземат се 2 суп. лъж. от сместа и се попарват в 600 мл вода. Пие се 3 пъти на ден преди хранене по една винена чаша.