Синузит и чист въздух


Болест : Синузит

Последна промяна на 07 March 2021 в 21:42 678 0

Някаква болка се обажда зад над очната кост. Не е задължително да е синузит, но най-често е точно това. Синуси се наричат своеобразните носни пазви, разположени зад челната част на черепа. Различават се две челни, две горно-челюстни, две основни пазви и два решетъчни лабиринта. Нормално е те да са запълнени с въздух, който идва през носа. Ако стигне до тях инфекция, ето че синузитът е налице. Ние го наричаме така, но на докторски език има още полисинузит и пансинузит, в зависимост колко „пазви” е обхванало възпалението.

Синузитите възникват най-често след прекаран грип. Вирусите проникват или през носа, или по кръвен път. Причина за заболяването може да станат и болни зъби, тъй като техните корени непосредствено достигат пазвите. Синузит може да възникне и в резултат на травма.

По-често се възпаляват горно-челюстните пазви на носа, по-рядко челюстните, а още по-рядко – основните.
Постоянният симптом на хроничния синузит е главоболието: тъпо или остро, ограничено в определена област (чело) или разсеяно. При остър синузит се запушва съответната част от носа, намалява обонянието, изчезва вкусовото усещане. Понякога се появява страх от светлината и сълзотечение, което е свързано със стесняването или запушването на носа – слъзния канал.
При всички случаи, когато силната хрема се задържи, особено едностранната, болният трябва да потърси лекар. При тежки случаи се прилагат и пункции, от които много хора се страхуват. Но трябва да се знае, че по-радикален начин за изчистване на гнойта няма.

Острият синузит почти сигурно се превръща в хроничен. Главоболието ще стане по-разсеяно и по-слабо, но хремите няма да спрат, както и тежкият и неприятен дъх. Освен това постоянното изтичане на гнойна течност в глътката и стомаха е неприятно, предизвиква повдигане и повръщане, внася отрови във вътрешните органи.

Неизлекуван синузит може при всяко простудно заболяване да доведе до тежки последици.
Най-важното и преди появата, и по време на лечението на синузита е лицевите части да се изнасят на открито, на хладен и свеж въздух, който прочиства въздуха, а с него и заразената среда.

Рецепти

Помивки
● В 1 литър вода се поставя 1 равна с. лъж. морска сол. След като заври се сваля от огъня и се прибавя 1 с. лъж. сода бикарбонат и 1 с. лъж. мед.
Като се охлади до търпимо топло се взема с шепа от течността и се поема дълбоко през ноздрите, като се изхвърля през устата. Може да се получи главоболие, но това не бива да безпокои болния. По този начин се прочиства секретът от синусите.

Лечение с хрян
● Взема се 1 корен хрян и се настъргва на ренде. 1 с. лъж. хрян, 1 с. лъж. брашно, 1 с. лъж. оцет се разбъркват като каша. Взема се парче марля с размера на челото и кашата се нанася върху нея. Марлята се поставя на челото с кашата нагоре и се държи, докато започне да пари. След това се маха за малко и пак се слага 5-6 вечери подред, като всяка вечер се прави нова смес.

Синузитът се лекува с кихане
● Счукват се добре 15-20 зърна черен пипер и се поставят върху продълговато парче сгъната на няколко пъти марля. Отгоре се напръсква със силна домашна сливова ракия. След това марлята се поставя върху челото и се превързва с вълнен шал. Така се престоява цяла нощ. На сутринта марлята се сваля, но вълненияТ шал се оставя да стои още няколко часа. Тази процедура се прави само вечер и е желателно на следващия ден болният да не излиза навън. Лечението се повтаря 5 вечери.