Смрадлика

Билка : смрадлика

Последна промяна на 19 август 2021 в 09:57 442 0

Смрадликата се среща по сухи, каменисти и по-топли места. Тя представлява висок до 4 метра храст, с гладка червеникава кора и едри листа с червеникаво-виолетови нишки. Цветовете са дребни, събрани на съцветия по върховете на стъблото.
Листата се берат в периода от юни до август. Ако сте решили сами да си набавите билката, трябва да ги откъснете внимателно, така че да не се смачкат. След това е добре да ги изсушите, като няма значение това дали ще бъде на сянка или слънце. В никакъв случай не бива да допускате листата да се овлажнят, тъй като губят голяма част от съдържанието на танини и етерични масла, заради които билката е особено ценна.

Бронхит
Вземат се 1 с. лъж. стръкове от пелин, подбел и смрадлика, заливат се с половин литър вряща вода и след 1 минута се прецеждат. От отварата, подсладена с малко мед, се пие по 1 с. лъж. сутрин и вечер след хранене.

Кървене на венците
150 г листа от смрадлика, 100 г кори от дъб, 50 г цвят от лайка, 30 г лавандула.
2 с. лъж. смес се варят 20 минути в половин литър вода. Течността се прецежда и се използва за жабурене на устата по 2 минути 3-4 пъти на ден. Да не се пие!

Възпалени венци
Ще ги успокоите със запарка за гаргара: 100 г листа от смрадлика се запарват в 1 литър вода. С изстиналата запарка се прави гаргара най-малко 2 пъти на ден.

Зъбобол
При зъбобол ще ви помогне следната отвара: по 1 щипка смрадлика, нишадър и сол се варят няколко минути в 1 ч. чаша вода. Сместа се прецежда и с нея се жабури устата 4-5 пъти на ден.

Бъбречни заболявания и диария
1 с. лъж. нарязани листа смрадлика се заливат с 500 мл вряща вода. Ври 5 минути на тих огън и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди храна.
Преди лечението се консултирайте с лекар.

Смрадликата помага при рани от изгорено
Раните и увреденото място около тях се промиват със слабо концентриран разтвор от смрадлика. След всяка промивка се маже с мехлем, приготвен от един пресен жълтък от кокошо яйце и равно количество свинска мас. Бърка се, докато се получи кремообразна смес. Върху намазаните рани се слага марля и мястото се превързва. Процедурата се повтаря сутрин и вечер. С това лечение раните зарастват много бързо. След свалянето на превръзката раните продължават да се мажат с мехлема, за да се омекотява новата кожа, която бързо започва да израства.

Кожни заболявания
Вземат се 100 г листа от смрадлика и се запарват в 1 литър вряла вода. С изстиналата запарка се правят промивки, компреси или лапи на болното място.

Кокоши трън
100 г листа се запарват в 1 литър вряща вода. 3 поредни вечери поне правите бани на засегнатото място. Банята трае, докато водата изстине.

Потене на краката
Правете често бани с отвара от смрадлика.

Гнойни рани
Изстинала запарка от смрадлика е подходяща за лекуване на гнойни рани.

Виж още за: