Церовете на самодивите

ЕньовденБилка : бял равнец, коприва, лайка, орех, смокиня, лепка, бъз,пчелник, боровинка, ефедра, ветрогон, вълча яб

Последна промяна на 20 June 2024 в 08:08 54 0

лайка

„…Днес е последният ден на Русалската неделя. От всички села ще надойдат в тая гора болни. Хора с неизлечими рани по тялото си, с измъчени, страдащи души. Те всички ще преспят там. Ще легнат поотделно, пръснати из червените поляни на росена и всеки ще простре до себе си бяла, чиста кърпица. В тъмната, безлунна нощ русалките ще дойдат да берат росена…
В техните кърпи малките русалки ще хвърлят билките, които могат да излекуват и най-неизлечимата болест.”
Йордан Йовков


През юни цъфтят множество лекарствени растения. Самото събиране на билките става главно на Еньовден, наричан от нашия народ Свети Иван Билкобер. То се извършва с известни обеди, които символизират вярата на хората в целебните качества на билките.
Названието на лечебните растения у нас – билки, произхожда от старобългарската дума биле. От там и лечителите се наричали билери. Прочути билери на Балканския полуостров имало в Кюстендилско, Дебърско, Златна Панега, Воденско и особено в Янинско.
По приблизителни данни на територията на нашата страна растат повече от 3000 билки. Обект на сериозно внимание от страна на научната медицина са блатното кокиче, Казанлъшката роза, лудото биле, индийският татул, вълнестият напръстник, глогът, жълтият мак, лайката, здравецът, сладкото коренче, живовлякът, овчарската торбичка, конският кестен, лавандулата, ментата много други. Не малко лекарства, приготвени от нашите билки, разнасят славата на България по света.
И до днес в нашите народни песни се пее за омайните билета, брани на ранина от млади моми и момци, било за здраве, било за бляна по либето.
„…Гана змею дума:
- Змею, първо либе, ти като ме питаш, право да ти кажа, аз съм дошла тука билки да си бера, че днес е, либе, личен ден Еньовден…”


Основно правило при билколечението е, че то трябва да се провежда дълго време – обикновено до 3 месеца.
Друго важно условие е качеството на билките. Ето защо всяка билка трябва да се бере и обработва само в строго определен период от годината.
От изключителна важност е лечението с билки да се прилага само от правоспособни лица.


Кои билки се берат през юни
Това са билките, които съдържат достатъчно количество биологично активни вещества, използвани за лечение: надземната част на белия равнец, ветрогона, вълчата ябълка, ефедрата, копривата, лепката, потайничето, пчелникът, цветът на лайката, на бъза, листата на къпината, смокинята, черната и червената боровинка, лудото биле и орехът, и много други.

бял равнец

Народният опит е доказал, че белият равнец действа кръвоспиращо, засилва стомашната секреция, засилва апетита.

Ветрогонът действа пикочогонно и противоспастично.

Вълчата ябълка увеличава амплитудите на сърдечните съкращения, разширява кръвоносните съдове.

Ефедрата повишава кръвното налягане, възбужда дишането.

Познатата на всички коприва действа кръвоспиращо и противоревматично.

Цветът на лайката се употребява като омекчително, противовъзпалително и антисептично средство.

лепка

Надземната част на лепката има противомикробно и пикочогонно действие и се употребява при възпаление, пясък и камъни в бъбреците.

Листата на ореха се използват за бани при рахит. Те засилват растежа на кожата и костите.

Също през юни се берат стръковете на потайничето, което стимулира чернодробната функция, действа също пикочогонно и отхрачващо.

Листата на смокинята действат омекчително и противовъзпалително.

Листата на червената и черната боровинка са старо народно средство против камъни и възпаление а жлъчката и бъбреците.

Стръковете на пчелника влияят благоприятно при нарушения на сърдечния ритъм, като действат противостатично.

Цветът на бъза се употребява срещу кашлица, високо кръвно налягане и има също така патогонно и пикочогонно действие. От него се приготовлява и ароматизиран сироп.