Цикорията понижава холестерола

Билка : цикория

Последна промяна на 09 September 2022 в 09:38 356 0

Нивото на лошия холестерол пак е скочило? Обърнете се към цикорията. Под това име всъщност има два родствени продукта, които имат и сходно въздействие.

Така се нарича, освен познатата в българската народна медицина билка синя жлъчка, и зеленчук, който се продава в големите магазини и прилича на китайско зеле или салата айсберг. Ако редовно добавяте такава цикория като салата към блюдата на трапезата, тя ще прочисти кръвта ви, след като сте прекалили с мазнините. Ако я задушите с масло, лимонов сок и сол, ще получите чудна вегетарианска гозба. Цикорията ще понижи и кръвната ви захар.
Навсякъде из България вирее и синьото цвете, познато като синя жлъчка или цикория. От корените му се приготвя кафе, което не съдържа кофеин, но ободрява. Билката действа добре при диабет, намалявайки кръвната захар. Също така детоксикира организма.

Рецепта за отвара: 2 суп. лъж. стръкове се заливат с 0,5 л вряла вода. Пийте по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Ако запарката е от корени, вземете 1 суп. лъж. от тях и ги оставете да врат 10 минути в 0,5 л вода. Приемът е същият като при отварата от стръкове.

Виж още за: