Теснолистният живовляк цери кашлица, рани, възпалени очи

Билка : теснолист живовляк

Последна промяна на 18 ноември 2017 в 16:57 4037 0

Той е многогодишно тревисто растение с тесни и дълги листа, жилкувани с три до седем успоредно разположени жилки и събрани в при основна розетка. Цветовете са по много, събрани в гъсто цилиндрично съцветие, дълго 1-7 см, на върха на безлистен цветоносен стрък, висок от 8-60 см.
Тази непретенциозна билка се среща из ливади, сухи тревисти и песъчливи места, край пътища и сгради из цялата страна до 2000 м. н. в. Цъфти април-септември.

Дрога са листата, стъблата и семената.


ЧАЙ ПРИ КАШЛИЦА

Теснолистият живовляк успокоява кашлицата, сухота в гърлото и пресипнал глас, като за целта се използва чай: две чаени лъжички от изсушената билка или свежото растение се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се да се запари 15 минути и се прецежда. Четири пъти на ден на малки глътки се пие по една чаша чай, подсладена с мед.

ПРЕСЕН СОК ПРИ РАНИ

Лечебните свойства на теснолистия живовляк се изразяват в бързо заздравяване на рани. В народната медицина билката се използва като средство за първа помощ при малки наранявания, опарване от коприва, ухапване от насекомо или одраскана кожа. Прясно изстисканият сок от листата на теснолист живовляк може да успокои сърбежи и да намали отока на пострадалото място.

КОМПРЕСИ ПРИ ВЪЗПАЛЕНИ ОЧИ

Билката действа ефикасно при възпалени очи, като две чаени лъжички от семената се варят в 250 мл вода 20 минути. С отварата се правят компреси сутрин и вечер.