Укрепване на нервната система чрез билки

Билка : валериана, маточина,

Последна промяна на 07 октомври 2021 в 22:48 489 0

Маточина
Тя расте навсякъде в нашата страна на полусенчести места. За да се приготви дрога от нея се използват листата на растението. Поради своето нерво-болкоуспокояващо действие, маточината се прилага при заболявания на нервна почва, при възпаление на стомаха и червата, при стрес, безсъние, меланхолия, сърцебиене, ревматични отоци, апоплексия.

● При всички изброени по-горе заболявания се прави запарка: 2 суп. лъж. сухи листа се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да престоят 2 часа. Прецежда се. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 15 минути преди хранене.
Запарката от маточина може да се прибави и към водата във ваната. По този начин лекарствените вещества се абсорбират чрез кожата и чрез вдишване.

● При безсъние благоприятно действа чай от маточина:
Заливат се 1 ч. лъж. наситнени сухи листа с 200 мл вода. Щом кипне се оставя да ври 5 минути. Прецежда се. Пие се непосредствено преди лягане.

Валериана
Билката е най-популярната. Среща се в горите и на сенчести места в цялата ни страна. От коренищата и корените й се приготвя дрога, която може да се приема във вид на чай, настойка или тинктура.

● Как се приготвя запарка: Заливат се 10 г изсушени и наситнени корени от валериана с 200 мл вряла вода. Захлупва се с капак и престоява така 2 часа. След това се прецежда. Приема се по 1 с. лъж. 3-4 пъти на ден.
Действа успокояващо при нервна възбуда, безсъние, учестен сърдечен ритъм, неврози, заболяване на жлъчката на нервна почва, мигрена.

● При тези заболявания влияе и настойката от валериана, която се приготвя, като 50 г наситнени корени се заливат с 250 мл 70%-ов спирт. Престоява 20 дни в плътно затворен тъмен съд. След това се прецежда. Пие се по 15-20 капки 2-3 пъти на ден.
Поради специфичния си вкус и аромат валерианата рядко се употребява самостоятелно във вид на чай.

● Ето една рецепта за успокояващ чай: 40 г наситнени корени от валериана, 30 г шишарки от хмел, 15 г листа от мента, 15 г листа от хибускус се заливат с 1 литър хладка вода и се оставят да престоят така 10-12 часа. Прецежда се. Течността се довежда до температура, приятна за пиене. От нея се приема по 100 мл 3-4 пъти дневно.