Вълшебството на копривата

Билка : коприва

Последна промяна на 19 October 2017 в 07:07 826 0

В Швейцария в края на месец април всяка година се провеждат празници на… копривата. На един такъв форум с участието на учени, фитотерапевти, алтернативни лечители, е изнесено становището, че екстрактът от коприва повлиява благоприятно ключови ензими и рецептори, свързани с проявите на алергичен ринит, като подобрява състоянието на страдащите.

Копривата има изразено кръвоспиращо действие. Пресният сок от това растение и стритите листа са използвани още в древността като кръвоспиращо средство. Копривата е с доказано тонизиращо и съдосвиващо действие при маточни кръвотечения.

Копривата и препарати от нея се препоръчват при авитаминоза, анемия, храносмилателно смущения, нарушена обмяна на веществата, главоболие, кръвотечение от носа и хемороиди. Прилага се при хроничен бронхит, ревматизъм, при бъбречни болести като диуретично средство.

Експерти от симпозиума в Швейцария посочват, че през пролетта често косата започва да пада поради недостиг на витамини А и Е. Затова трябва да се яде повече коприва чрез различно приготвени вкусни ястия.

Копривата се прилага и външно, като улесняващо епитализирането на раните средство, при натъртвания, отоци, косопад.

Рецепти:

За подобряване на сърдечния мускул се препоръчват корените на копривата в комбинация с кръвен здравец (по една супена лъжица от билките) в 600 мл вода, която се вари 10 минути. Приема се 4 пъти на ден.

• Семената на копривата, заедно с връхчетата се препоръчват като помощно средство при диабет. Те лесно могат да бъдат добавени към кисело мляко – приблизително 2 суп. лъж. в една кофичка мляко, като дозата се консумира 3 пъти дневно.

• Запарена, прясната коприва се препоръчва при ставни болки и ревматизъм, за бани при кожни обриви, под формата на лапи при възпаление на лимфни жлези, наранявания и отоци.