Върбинка при простудни заболявания

Билка : върбинка

Последна промяна на 28 December 2017 в 07:22 888 0

Върбинката расте по буренясали места, като плевел между окопните култури в цялата страна. Тя е многогодишно тревисто растение, с изправено четриръбесто в горната си част разклонено стъбло, високо от 30 до 100 см. Листата са срещуположни, пересто нарязани, долните са с дръжки, а горните са цели или седящи. Цветовете са розови или светлолилави, събрани на върха в класовидно съцветие метлица. Плодът е сух и разпадащ се на 4 орехчета.
За лечение се използва надземната част, която се бере по време на цъфтежа от май до октомври. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Лечебното действие на върбинката е противотемпературно, потогонно, нервноуспокоително. Прилага се при простуда, отпадналост и застой на течности в организма.
Външно се препоръчва за бани при кожни обриви и лишеи, за жабурене при лош дъх в устата и зъбобол, за гаргара при гърлобол, за компреси при гнойни рани, циреи, изгаряния. Сварена с оцет се използва за налагане на лапи при плеврит.
Вътрешно се прилага, като 2 суп. лъж от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.