Вратига при ставни болки

Билка : вратига

Последна промяна на 27 December 2017 в 22:29 1826 0

Вратигата е разпространена по тревисти, буренясали места, край огради и пътища, из храсталаци и горски поляни в цялата страна почти до 2000 м н. в. Цъфти юни – септември.
Тя е многогодишно тревисто растение. Стъблото е разклонено, високо до 1,5 метра. Листата са елипсовидни, последователни, долните са с дръжки, а горните са приседнали, прости или двойно перести, влакнести до голи. Цветните кошнички са събрани в голям брой гъсти, сложни, щитовидни съцветия, 8-11 мм в диаметър. Цветното легло е голо. Всички цветове тръбести, оранжевожълти, без периферни езичести цветчета, тичинките са 5, плодосемката е продълговата.
Надземната част на вратигата е използваема. Бере се по време на цъфтежа – юни-септември. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Срока на годност за цялата билка е 3 години, а за рязана – 2 години.
Билката съдържа етерично масло, алкалоиди, флавоноиди, акцетин и кварцити, оксифлаванон, органични киселини, горчиво вещество, каротиноиди, дъбилни вещества, витамин С и др.
Вратигата има антисептично, противоглистно, болкоуспокояващо (при ставни болки) действие, което се дължи главно на етеричното масло. Прилага се при глисти – острици, при колики и газове в червата, запек. Ефикасно действа при ревматични и други болки в ставите.
В народната медицина вратигата се използва при хистерия, нередовна менструация, главоболие, епилепсия, възпаление и камъни в пикочния мехур и бъбреците, болести на черния дроб и жлъчката, гастрит, ентероколит.
Външно
- Билката, сварена в оцет, се прилага при пърхот и за растеж на косата, за бани при ревматизъм и ставни болки;
- Кисната в маслинено масло (1:10) за 20 дни се препоръчва за мазане при ревматизъм, ишиас, шипове;
- Изсушена и стрита на прах се използва като инсектицидно средство против бълхи, дървеници и др.
Вътрешно се прилага, като една чаена лъжичка от билката се залива с 400 мл вряла вода. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти на ден.
Вратигата не трябва да се използва при бременност. В големи дози растението е вредно, затова трябва да се приема по лекарско предписание.