Зeo – мед

Последна промяна на 22 February 2021 в 20:53 563 0

Българският мед със съставки цветен прашец и пчелни ферменти, ненадвишаващи 3%, има уникални полезни свойства, евтин е и най-търсен в Европа. Необяснимо е по консумация защо българите са на едно от последните места на континента. Профилактичната доза според пчелари е един грам дневно на всеки килограм от тежината на човешкото тяло.

С неписан морален закон пчелите са под закрила. Знае се, че медът, който произвежда пчелата за месец и половина живот, е половин чаена лъжичка, а за да даде в пчелина 1 кг мед е нужно да прелети до 5 милиона цветя.

Най-опасният опияняващ и дори отровен мед е от растението азания, което не се отглежда по българските географски ширини.

Най-скъп е медът от манов сок, отделян от дъбови дървета в района на Странджа и от секрети на насекоми. Мановият мед е с тъмен до черен цвят със специфичен аромат. Той е ценен пчелен продукт, но прекалената му употреба над 20 грама дневно може да доведе до токсични разстройства. Полезен е при простудни и грипни заболявания, при дихателни проблеми и възпаления на бъбреците. Приема се и като стимулатор на сърдечния мускул. Съдържа активни микроелементи – калций, натрий, магнезий, фосфор. Мановият мед е най-търсен от спортисти поради това, че силно активизира мускулите, повишава жизнения тонус, благотворно влияе на нервната система.

Напоследък си пробива път родопската терапия със зео-мед. Това е висококачествена комбинация с манов мед, зеолит и етерични масла. Продуктите са натурални, антисептични, действат противовъзпалително, понижават кръвното налягане, активни са при усложнения на горните и долните дихателни пътища. Медици препоръчват употребата на зео-мед на застрашени и преболели Covid-19 пациенти.

Венцислав ПЕЙКОВ

Виж още за: