Живата ела убива болестотворните микроби

Билка : ела

Последна промяна на 18 December 2019 в 06:59 3094 0

Още 5 000 години преди Христа екстракти и отвари от елови иглички са се ползвали като лечебни средства.

В зимния период, когато най-често страдате от настинки и грип, преди да излезете на улицата разтрийте с пръсти капка елово масло и намажете с него областта около ноздрите. Тогава никаква инфекция няма да хванете.

Елата помага при заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система, при отлепване на ретината и атрофия на зрителния нерв. Бодливата докторка е ефикасна при множествена склероза, гангрена, хемороиди, конвулсивни състояния, чудесно извежда радионуклидите от организма. В игличките се съдържа смолистото вещество болеритин, горчиви и дъбилни вещества, аскорбинова киселина и микроелементи. През зимата в тях се повишава количеството на витамините, затова тя е полезна особено през този сезон.

Добре е в къщи да сложите за Коледа жива елха
Нейните фитонциди повишават съдържанието на отрицателни йони във въздуха, убиват болестотворните микроорганизми, помагат на нервната система. Благотворно се повлияват и хората с нарушена сърдечносъдова система, както и тези с болни дихателни органи.
Полезни са не само игличките, но и еловите шишарки, които притежаватсилно бактерицидно действие.

• За лечение шишарките трябва да се залеят с вряла вода. Кипнете ги няколко минути и после си направете инхалация.

• За лечение на ангини, тонзилити, ларингити, трахеити и синузити 40 г надребнени млади шишарки залейте с 200 мл вода и кипнете половин час в емайлиран съд под капак. След което прецедете отварата и направете гаргара на гърлото 5-6 пъти дневно или капете по 4-5 капки в двете ноздри.
Еловите иглички притежават противовъзпалително, противомикробно, потогонно, обезболяващо, жлъчогонно, пикочогонно и противоскорбутно действия. Няма да намерите нито едно хапче, което едновременно да има толкова комплексно лечебно въздействие върху нашия организъм, при това без да дава никакъв страничен ефект.

За  Коледа елови клонки

При някои заболявания са много полезни разходките в елова гора – особено за болните от бронхо- и белодробни болести. При продължително пребиваване в иглолистна гора се увеличава жизнения обем на белия дроб, повишава се насищането на кръвта с кислород. Летливите вещества повишават фагоцитарната активност на левкоцитите, т.е. способността им да „поглъщат” всичко чуждо, включително микробите. А за хората, страдащи от мигрена, пребиваването в иглолистна гора заплашва да провокира поредния пристъп!

Ако обаче нямате мигрена, възползвайте се от възможността да отидете в гора с борове и ели. Не само чудесно ще си отпочинете, но и задълго ще се заредите с положителни емоции. При това най-добре е да го направите именно през зимата, тъй като въздухът в иглолистна гора през лятото е наситен с терпентинови пари, което влияе отрицателно върху състоянието на сърдечно болните. Но през зимата същите болни добре понасят разходките сред боровете и елите.

Като си тръгвате, не забравяйте да си направите венчета от клонки, които помагат да нормализираме кръвообращението, укрепват и подмладяват организма. Те също са отлично средство при простудни заболявания.
Ако живеете в голям град, не изхвърляйте след новогодишните празници красивата елхичка. Ползвайте я за укрепване на здравето си, защото игличките не губят свойствата си през зимата поне 2-3 месеца. Каквото и да кажем, натуралният продукт е за предпочитане пред всевъзможните медикаменти.

Ела за красота

„Елов лед”. Объркайте 3 капки елово масло с 1 ч. лъж. мед, добавете в сместа 10 капки лимонов сок, разтворете в 220 мл вода и замразете във формичка. Сутрин и вечер обтривайте с парченцата лед лицето, шията и областта на деколтето за повишаване гъвкавостта и подмладяване на кожата.

Крем срещу пъпки и възпаления на кожата: В 5 мл крем или мляко добавете 3-4 капки етерично елово масло. Нанасяйте върху кожата сутрин и вечер.

За гладка кожа на гърба. В топлата вана добавете 3 суп. лъж. морска сол, върху която са капнати 5-7 капки елово масло. Процедурата трае 7-10 минути, правете я по 2-3 пъти седмично в продължение на три месеца.