40 000 годишно посещават остров Света Анастасия

Въпроси и отговори с Павлин ДИМИТРОВ, управител на остров

Последна промяна на 26 януари 2018 в 19:44 738 0

- На 34 г. сте, владеете английски, немски и руски, завършил сте колеж по туризъм и международни икономически отношения, работил сте във всички нива в сферата на туризма - от рецепция до комплексен управител. Какво е все пак да работите „управител на остров”?
- Приключение с отговорности. Всеки ден работата ми носи удовлетворение с усмивката на всеки посетител, усетил енергията и красотата на това кътче от България.
- 30-40 мин. пътуване в една посока, 2 ч. престой, за да се разгледат всичките атракциони на 9 дка площ, 6 курса на кораба „Анастасия”. Това ли са пределните възможности?
- Общинският катамаран извършва от 2 до 5 курса на ден в зависимост от интереса към дестинацията. Островът е посещаван от плавателни съдове от Несебър, Поморие, Черноморец и Созопол с организирани от туроператори групи, предимно чужденци. Всеки ден идват любители на морето с малки лодки и яхти. В активния сезон гостите са между 500 и 800 на ден, а годишно - 40 000. Това е над предела на комфорт за късчето земя, но усилията ни са да удовлетворим възможно най-много гости.
- Коя е най-често ползваната услуга?
- Хапването в ресторант "100 години назад". Всеки, стъпил на острова, огладнява след прехода по море (усмихва се). С оглед на малкия капацитет на заведението (50 места) през активния сезон изнасяме барбекю на открито.
- В Манастирската лекарна предлагате за вкъщи вино, сладко от зелени смокини и чай от острова. Какво е „лекарна”?
- Място за лечение. Св. Анастасия Фармаколитрия е била лечителка, затова на острова садим билки, от които приготваме ароматен чай от риган, мащерка и мента. В комбинация с хубав странджански мед чаят става панацея. Освен това приготвяме лимонада, чийто освежаващ ефект помага, ако някой почувства неразположение след пътуването по море.
- Кое е най-малко известното за острова?
- Малко хора знаят, че островът всъщност е връх от Странджа планина, от чийто недра се събира сладка вода в кладенци в най-високата част на „Св. Анастасия”.
- Колко време по-рано трябва да си направи човек резервация за пътуването?
- Поне ден по-рано, но през юли и август - задължително до 3 дни преди пътуването.
- Има ли някакви правила, които трябва да спазват туристите на острова?
- С оглед на безопасността гостите не трябва да преминават въжените ограничители около острова. Забраняваме тичането и бързането - калдъръмените пътеки са опасни при спъване и падане. Препоръчваме в църквата всеки да пали по една свещ, за да не нарушаваме повърхността на стенописи, икони и стени. Ако няма място в ресторанта и лекарната, не ни се сърдете, островът е малък и не може да нахрани всички. За целта препоръчваме, когато гостите искат да хапнат, да си направят предварителна резервация за ресторанта, а когато са повече от 6 души, да уточнят предварително меню.
- Има ли промяна в цените за пенсионери т. г.: двупосочно пътуване - 6 лв. (извън сезона) и 7 лв. през сезона, вход музей - 3 лв., нощувка - от 50 лв. единична стая до 120 лв. двойна, 5 лв. екскурзоводска беседа?
- Няма промяна. При посещение в музей от групи пенсионери цената е 2 лева.
- Откъде черпите идеи за развитие на острова и какво да очакваме?
- От мястото, морето и духа на Бургас. В лекарната сме подредили книги, свързани с морето, в мултифункционалната зала имаме стативи за рисуване. Организираме поетически четения, запознанства на хора, които търсят своята половинка, концерт с благотворителна кауза, сватби, кръщенета, абитурентски празненства и други.