Беласица по туристическа пътека

Последна промяна на 22 August 2021 в 12:05 441 0

Хижа “Беласица”

Най-лек и препоръчителен маршрут, чрез който планината Беласица може да се опознае, е 8-километровия поход от Петрич до хижа „Беласица”. Това може да се направи с кола по асфалтиран път, а тези, които не жалят обувките си, и по туристическа пътека.

Пътуването може да започне и след позапознаване и със забележителностите на най-южния град на страната Петрич. А те никак не са малко - къщата на пророчицата Ванга, Паметника на незнайния воин, Братската могила, паметниците на войводата Мануш, полковник Борис Дрангов, Пейо Яворов. Не пропускайте кратка разходка из пазарските улици, край коритото на Луда Яна, а някои от тукашните църкви са със стародавна история и сродолюбив плам.
Поемаме по извивките на туристическата пътека, която е с лентовидна маркировка с червен цвят, така че опасност от изгубване няма. До хижа „Беласица” се стига за около и половина. Ще може да се налюбувате на чудни гледки, откриващи се от килимени поляни сред оградили ги многовековни кестени - от север се вдига в гористи висини Огражден планина, на изток в свои неописуеми чудесии се възправя Пирин планина, греят в плодоносни полета долините на реките Струма и Струмешница.

Нозе пристъпват, очи гледат, душа се възхищава и ето ни при хижа „Беласица”. Тя е разположена сред поляна на 668 м н. в. в местността Илиева нива. Предлага всички условия за отморяване: ресторант, стаи за нощувка, конферентна зала, барбекю.
От хижа „Беласица” може да се попътува и до хижа „Розова поляна” (1031 м н. в.) и да се продължи към хижа „Конгур” (1284 м н. в.) и оттам към първенеца на Беласица – връх Радомир, извисил се на 2099 метра.

Независимо къде сте стигнали, обратният път пак е към Петрич. Не пропускайте националния парк „Самуилова крепост”, за да си припомним знаменитата битка при Беласица от 1014 г. между войските на цар Самуил и императора на Византия Василий II Българоубиец, ослепил 14 000 пленени Самуилови воини. Може да се отклоните и към курорта Рупите, за да се посетите храма “Св. Петка” на пророчицата Ванга и гроба й, местните топли минерални води.

храм “Св. Петка”

Позаобиколете подножието на вулканичното образование Кожух, за да се видите новите чудесии в историческия обзор – разкопките на град Хераклея Синтика ( града на Херакъл), построен от племето синти, което дава нова светлина от времето на древното минало из тукашните земи.

Хераклея Синтика, за която Тит Ливий споменава още през 167 г. пр. Хр.