Четири маршрута около Атанасовско езеро

Последна промяна на 08 June 2021 в 01:03 614 0

Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро в град Бургас е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация Биоразнообразие представя 4 маршрута, които са качени в гугъл карти с подробно описание, детайлна карта и дори обозначени опасности по пътя.

I. Кръгов веломаршрут Атанасовско езеро
Тип: велосипеден
Описание: 30 км маршрут, който обикаля цялото езеро – от Морската градина, през Южни солници, под пътната детелина и на север покрай езерото и кв. Черно море. Маршрутът минава над резерват Атанасовско езеро и разкрива гледка към многобройните му обитатели. После продължава по черен път през нивите чак до магазин Кауфланд и достига до южната част на езерото.
Повишено внимание за: пукане на гуми (от бабини зъби); пуснати кучета на някои места; излизане на второкласен автомобилен път със сериозно натоварване (през лятото).

II. Маршрут „Парк езеро“


Тип: велосипеден/пешеходен
Описание: Започва от Морската градина (паркинга на капаните), през жп прелеза към парк Езеро и минава през насипната дига зад тенис кортовете. Там е подходящо място за наблюдение на розово фламинго, пеликани, чапли и др. После по алеята на здравето и по велоалеята продължава към изхода на Бургас в посока кв. Сарафово. Завършва на Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици (вдясно от бензиностанцията на Лукойл), където може да си направите пикник, да погледате птици и да се запознаете със саблеклюна Атанас и неговото семейство.
Повишено внимание за: интензивно движение на пешеходци и велосипедисти.

III. Лек солен маршрут

Тип: велосипеден/пешеходен
Описание - Започва от Морската градина (паркинга на капаните) по велоалеята покрай морето до Пътека на Солта. През лятото може да спрете в музейчето на Атанасовско езеро – „симБиотично“ или до басейните с луга и кал. После по асфалтовия път маршрутът продължава към северната част на езерото до „Точката“ за наблюдение на миграция (минава се под пътната детелина).
Повишено внимание за: голям брой ползватели на велоалеята; след моста на Солниците излизане на асфалтов път със сериозно натоварване, особено през лятото.

IV. Пътят към резервата
Тип: пешеходен
Описание - това е официален маршрут в резервата (северната част на езерото), определен от МОСВ, който започва от бариерата - в дясно на главния път от кв. Сарафово точно преди Outlet Puma и сервиз Ситроен. Минава по черен път между езерото и обиколния канал. Достига до основната дига надясно и до къщичката на багериста, откъдето могат да се наблюдават големи ята на розово фламинго, розови пеликани и десетки дъждосвирцови птици. Тук трябва да се спазват режимите за посещение в резерват. Не се допускат туристи през гнездовия сезон от април до август.
Повишено внимание за: обрастване с тръстика около пътя, липсата на достъп до вода.

Не се препоръчва преминаване по маршрутите с ярко на цвят облекло. Ходете със затворени обувки и дълги панталони. Преглеждайте се за кърлежи. Не използвайте звукови, светлинни или механични устройства, които привличат птици или други животни. От Биоразнообразие също така препоръчват да не се вдига шум и да не се извършват резки движения. Не се отклонявайте от маркираната пътека и не навлизайте в резервата.

Маршрутите са част от дейностите по проект "Лагуната на живота". Качени са в google maps с описания, снимки и предизвикателства на терена, благодарение на проект „Дестинация Фламинго” на БФБ, финансиран от Обществения борд на TELUS International Europe в България.