Екопътека „Невястата” – урок по родолюбие

27 август - Ден на туризма в България

Последна промяна на 29 August 2021 в 18:06 804 0

Тази камара камъни се нарича Невястата

До началото на екопътеката има два подхода. Единият е от курорта Пампорово, а другият от Смолян. Ако сте тръгнали от Смолян посока Пампорово още щом достигните последните къщи на квартал „Каптажа” или махала „Кочорите” няма как вдясно от пътя да не забележите огромната камара от камъни. Тяхната конфигурация е толкова красива и внушителна, че приковава вниманието. Стръмни и отвесни скали на повече от стотина метра в ширина възправят снага на почти толкова и във височина. Това чудо на природата от незапомнени времена местното население е наричало Турлука. Историята не е запаметила как, кога и защо тя го знае с това име. Но историята се е погрижила да запамети причината, поради която Турлука е станал Невястата (1520 м н. в.).

Било е много отдавна. По време на онези трудни, онеправдани и много тежки 500 години за нашите предци. Когато безнаказано и насилствено поробителят е сменял вярата на нашите прадядовци и прабаби. Когато невръстните деца са отвличани, за да станат войници на Османската империя. Когато най-красивите моми са изпращани в харемите на султани, паши и какви ли не величия. Някои от тях дори са имали честта да бъдат избирани и за собствени жени – невести.

Точно това се е случило и с най-първа мома от селището в подножието на тази скала, станала историческа. Местният турски владетел харесал девойката за своя невяста. Тя дълго се съпротивлявала. Не желаела да смени вярата и погази честта си, но била безсилна пред „правото” на силния. Дала съгласието си при едно условие. В деня на сватбата да се изкачи сама на високата скала и да погледне родния си край. Владетелят дал съгласието си и смелата девойка тръгнала към високия скалист връх.
Дълго женихът и сватбарите чакали невястата, но тя не се завърнала. Предпочела смъртта пред измяната на вярата... От този миг Турлукът станал Невястата.

Но нека се върнем към екопътеката. Път за върха откъм Смолян няма. А ако има, той е само за алпинистите. А вие спрете колата и направете снимка на тази скала - величествено красива, мощна и завладяваща. Тя е един от символите на окръжния град. На разклона Смолян-Пампорово и Смолян-Девин отбийте вдясно. След 4 км на характерен остър завой, отбийте вдясно. Няма опасност да пропусните това място - смолянските алпинисти са построили тук 10-метровата си изкуствена катерачна стена. До стената е и „офисът” на „Екопътека Невястата”. Паркирането е безплатно, както и посещението на самата пътека. Ако към тази дестинация сте подходили откъм Пловдив или Девин, то от Пампорово до началото на пътеката са не повече от 4-5 км.

От самата полянка три указателни табелки сочат три дестинации. Най-лявата е към „Калето”, средната - към манастира „Св. Пантелеймон”, и третата - най-дясната, е към Невястата. Тръгваме по нея. Оформена е като алея и е обезопасена с дървени парапети. Наклонът е незначителен и почти не се забелязва. След като бавно и внимателно сте прочели десетината обозначителни табелки за флората и фауната в района, неусетно за 15 минути спирате пред красива беседка.

Кръстът показва мястото, от което е скочила невястата

Панорамата пред вас е неописуема. Далеч на юг се синеят върховете на Родопите, а ниско долу по поречието на Черна река на повече от 15 км окръжният град е запълнил всяка гънка на трудния за строителство терен.
Нито прекрасната панорама, нито приятният мирис на смола ни задържат на това място повече от половин час. На не повече от 20 м пред нас е абсолютно отвесната, почти 200-метрова скала, увенчана с огромен железен кръст. Това е мястото, където девойката е взела съдбоносното си решение.

До самия връх продължава малка, стръмна и опасна, необезопасена пътечка. Организаторите не я препоръчват. Дори са поставили и специална табелка на български и английски: „Внимание!!! Екстремна зона, забранено е преминаването на лица под 16 г. без придружител. Всяко нарушение е на ваша собствена отговорност!”

Не ви я препоръчвам и аз. Но се изкачих. Нали в продължение на 67 години това бе и все още е моят занаят... А иначе гледката от самия връх наистина е всеобхватна. От тази скала панорамата е 360-градусова.

Екопътеката не завършва дотук. От беседката тя продължава още 10-ина минути, които на всяка цена трябва да се преминат. Там са: алпийският тролей, детска площадка, маршрутът за скално катерене, място за къмпинг и панорамна площадка.
Обхождането на екопътеката отнема не повече от час - час и половина. Така и така сте тук, минете под арката на която е изписано името на манастира. Слезте и до него. Там сестра Христина ще ви разкаже кога как и защо и сменила мюсюлманството с християнство и сама положила началото на манастира, който е само на 15-ина минути.
Тръгнете и по пътечката вляво, където на указателната табелка е изписано „Калето”. То е още по-близко.