Каварна е богат град със своите четири православни храма

Последна промяна на 08 ноември 2018 в 11:11 900 0

Църквата „Св. Вмчк Георги”

е и най-старата запазена възрожденска сграда в града. Построена е през 1836 г. Църквата е тясно свързана с борбите за освобождение на местното население, заради което е опожарена по време на Каварненското въстание от 1877 г. След Освобождението е възстановена и към нея е пpиcтpоeна кaмбанаpийна кула, а до западната част е долепена широка нартика. През 2007 г. храмът се сдобива с нов иконостас – дело на дърворезбаря Дончо Дончев. Днес църквата представлява и уникален паметник на културата. По решение на местните власти св. Георги е обявен за покровител на Каварна, а денят на неговата възхвала – 6 май, е официален празник на града.

Старинният храм „Успение Богородично” е на 140 години

През Възраждането черквата се превръща и в образователно средище, и в център на църковно-народната борба. Тук се служи на български език, като първата такава служба е отслужена от йеромонах Евстратий Рилски от Самоков, който през 1869 г. основава и първото българско училище в Каварна. Храмът е с богато украсен интериор от майстори, представители на две от най-големите някогашни школи – Тревненската и Дебърската. Това е още едно доказателство за духовния устрем на тогавашните каварналии – не просто да има черква, но тя да отразява и стремежа към Бога и желанието да Му се посвети възможно най-прекрасното човешко творение.

Още в първите часове на през 2013 г. от Главиницкия епископ Йоан по благословение на приснопаметния Варненски и Великопреславски митропилит Кириле осветен Параклисът „Св. Богородица Умножителка на хлябовете”
Инициативата за построяването му е на храмовото настоятелство на църквата „Успение Богородично” с председател отец Василий Селемет. Дърворезбата отново е дело на Дончо Дончев, а иконите на друг каварналия – Атанас Атанасов.
Изборът на иконата на Божията Майка „Св. Богородица Умножителка на хлябовете” за покровителка на параклиса, не е случаен. За този земеделския край – част от златната житница на Добруджа – благословението на положения труд е също толкова важно, колкото и извършването му. Иконата е нарисувана от игумена на Белевския манастир Иларий по благословение на оптинския старец Амвросий. Изображението разкрива Божията майка като застъпница за всички нас не само в духовните ни трудове, но и в житейските ни дела. Разкрива и още нещо – че във всяка част от нашия живот трябва неизменно да се осланяме на Пресвета Богородица, на светите безплътни сили и на светиите и най-паче на Господа Бога, Който е силен и праведен да ни помага във всяко добро.

Гробищният параклис „Св. Възкресение Лазарево“ е осветен през 2002 г. от блаженопочившия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Храмът е солидна каменна постройка с богато украсен интериор – изцяло изписани стени и интересен дърворезбен иконостас.
През тази година за първи път беше издадена картичка с художествени изображения на четирите православни храма в Каварна. Избрани са творби на художничката Албена Василева – творец от Стара Загора, която от 30 години преподава изобразително изкуство в града. Художественото оформление е дело на Глория Ангелова, а издател е Атанас Димитров - АтаДим.