Кичестият габър край с. Турия - най-старият на Балканите

Последна промяна на 15 September 2022 в 22:36 515 0

Ако пътувате от гр. Брезово през с. Турия за Павел баня, освен че може да посетите родната къща и музея на големия български писател-хуморист Чудомир, на 7 км преди селото една красива табелка ще привлече вниманието ви. Не я подминавайте, защото само на крачка от шосето расте едно от най-старите дървесни видове на Кичестият габър. За удобство на посетителите Община Павел баня е изградила удобна автомобилна отбивка. В района на габъра има оформен кът за отдих с маси, пейки и чешма. Предвижда се изграждането и на екопътека от с. Павел баня до местността „Кичест габър”, която ще се ползва не само от жителите на околните села – Турия, Виден и Павел баня, но и от многобройните почиващи и лекуващи се в този реномиран наш национален санаториум.

Интересното на този рядък дървесен вид е неговата възраст - повече от 700 години, при средна възраст на този вид до 350 г. Това го прави най-възрастното дърво от семейство габъри на Балканите. Той е жив свидетел на Средновековна България през ХІV век и е преживял османското робство. За отбелязване е и фактът, че в Сърнена гора габърът почти не се среща, което дава основание на специалистите да считат, че той е посаден от незнаен горски любител.
В района на с. Турия има още два интересни вида от рода Габъри – Топчестият габър, който е на 240 г., и Скоруша на 150 г.
Кичестият габър е регистриран като вековно дърво на 16.V.1961 г. и е обявен за защитено дърво, което го прави едно от 18-те вековни дървета в България. Той се радва на цветущо здраве и си е осигурил наследници.

Виж още за: