Кладнишкият манастир - с уникален стенопис

Последна промяна на 18 март 2018 в 11:10 678 0

Манастирът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” е основан около ХІІІ век и е част от Софийското Светогорие. Разположен е високо в планината Витоша над село Кладница. От него се открива живописна гледка към Перник. Над манастира имало и крепост, вероятно на местен болярин до времето на турското нашествие, когато обителта бива опустошена. Но след време на Спас Бурнов от близкото село Мърчаево се присънило, че манастирът трябва да бъде издигнат отново. Така и сторили с волни дарения и труд хората от Кладница. С идването на т. нар. народна власт през 1944 г. манастирът е занемарен напълно.
В по-ново време Кладнишкият манастир отново е отворен за посетители. В него се извършват богослужения. Вътрешният двор приютява на стръмнина няколко сгради – черквата, построена отново през 1841 г., изографисана през 1883 г. от зограф от Самоковската школа. Има и още две стари постройки, силно пострадали от последното пернишко земетресение. На чардака на едната активна е само камбаната, която отец Рафаил бие преди всяко богослужение. В друга възстановена постройка някога било килийното училище. Сега там се извършват кръщенета и други богослужебни дейности. Трудно бе да разгледаме малката черква, защото е в ремонт. Той ще продължи още година, докато текат укрепителните дейности, а после се пристъпва към реставрация на стенописите.
Отец Рафаил е тук от 9 години, докторант е по църковно право. Миналата година е избран за човек на годината във връзка със защита правата на човека от гледна точка на църковното право. Питам го нашата православна църква достатъчно ли е отворена към обществото ни. Отговаря, че е в голям дълг, а би могла да е по-активна.

Любопитен факт е, че само в Кладнишкия манастир, обявен за паметник на културата, може да се види уникално изображение на Света Троица в три лица с четири очи, три носа и три устни. Това са трите ангела, явили се в Стария завет на Авраам.