Коматинските скали

Последна промяна на 16 септември 2020 в 22:05 444 0

Изходен пункт може да бъде град Симитли, но може и от най-благоустроеното в страната село Черниче. Пътува се по шосеен път с дължина от Симитли 10 км. След историческото село Крупник, било някога седалище на Крупнишката митрополия, се навлиза из долината на река Сушичка, пресича се чудният на редки растителни видове проход Епрец и се излиза при село Сушица. Още малко изкачване и вече е билото на планината, на което блясва в изключителното си великолепие скалната феерия Коматински скали, смайващи с най-чудновати фигури и форми.

Приема се, че името идва от думата „комити“, че са били обитавани като скривалище от комити. Може обаче да идва и от думата „комат“ (парче хляб), тъй като из скалната маса е имало и фурна за печене на хляб. На места скалните грамади се вдигат на височина над река Вранещица и до 300 метра. Хора и с малко въображение дори могат да открият тук своеобразни гъби, мозайки от зидове, кули, огромни купи, птици, устремили се в полет към небето.
След като очи и душа се препълнят с изгледи на скалните феномени и на гледките на запад към планинските простори, заели част от територията на Северна Македония, и на изток към Симитлиската котловина с надвесените над нея с горди висоти Югозападна Рила и Северен Пирин, пътуването може да продължи към долината на река Вранещица (Железничка), за да се посетят и намиращият се там стародавен Тросковски манастир и неговата църква „Св. Архангел Михаил“. Приема се, че е изграден преди Рилския манастир и е дело на владиците от Крупнишка митрополия. В покоите му са пребивавали много комити, а и войводите Дядо Ильо Беровски, Илия Пандурски, Яне Сандански… Откри се, че тук се е укривал и апостолът Васил Левски. Това потвърждава и една песен, пята преди над 100 години, но новооткрита и сега пята от народната певица Павлина Теова.

Дълга и трагична е историческата съдба на Тросковския манастир. Няколко пъти е опожаряван, разрушен е бил по време на Крупнишкото земетресение от 1904 г., приемано за най-голямото за страната във всичките ѝ исторически времена. Уви, не е възстановен, но за това пък църквата му, един уникален архитектурно-исторически паметник, е реставриран през 2007 г.