Момина скала - символ на Кресненската клисура

Последна промяна на 10 September 2022 в 09:44 319 0

Кресненското дефиле

Кресненската клисура не е известна само с чудния си растителен и животински свят, поради който е изцяло включена в природозащитната мрежа „Натура 2000“. Много са чудните й скални образувания, но едно е символ на клисурата – Момина скала.

Момина скала

Тя се намира на десния бряг на река Струма и над извивките на международния път за Гърция, от който се вижда. Това е по средата на клисурата и почти срещу вплелата се сред дървесата жп гара „Стара Кресна“. Стърчи самотно на стръмнината. Висока е над 10 метра. Със заповед на Комитета за опазване на околната среда от 1979 г. е със статут на природна забележителност.
Името е свързано с легендата за най-личната мома в с. Стара Кресна – Невена. Като запеела, и славеите онемявали, по хубост нямала равна, та й слънцето се спирало, за да я погледа. Беят на Белица пратил гавази да му я доведат. Побягнала Невена и стигнала до това каменище. Агите вече идвали и като че сам Бог й дал сили да се качи на скалата. Агите взели да се катерят. Тогава Невена се хвърлила и със смъртта си опазила вяра и чест.

Виж още за: