Музей на хляба в Копривщица

Последна промяна на 24 юли 2018 в 16:23 1440 0

За да разбереш за интересния път на хляба от хамбарите до трапезата, в Копривщица ще ти разкажат в единствения по рода си музей на хляба, който е действащ и е част от културната дестинация на този наш възрожденски град. Музеят е създаден от Академия Кулинарен историк, в него между другите търговски дейности всеки може да се запознае с видовете хляб, които са се правели някога, за пътя на хляба от житото, през мелниците, брашното, месенето и изпичането му. Посещението е осмислено като атракция на деца от 3-годишна възраст до тийнейджъри, някои дошли тук и със своите родители или баба и дядо да видят и научат какво е симид, самун, що е това хромел и как с него някога ръчно се е мляло житото. С хромел млели житото далеч преди мелниците.

Децата разбират колко много усилия трябват, за да се смели житото и от него да се получи шепа брашно. Колко още по толкова е необходимо за един сандвич, например, който децата получават набързо и без да са знаели досега за пътя на хляба от зрънцето до филията.

В Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица, към Академия Кулинарен историк и Хлебна къща Копривщица всяко дете само може да преживее създаването на хляба. Те пекат на фурната в музея тракийски хляб с покълнал лимец. Научават и как се засаждат билки и зеленчуци в градината към музея. Виждат нагледно как се правят бабините хлебчета популета, характерни за този край. Едно събитие по приготвяне на хляба трае около три часа. Програмата на музея за посещения се пълни бързо и вече се чака ред с предварителни записвания.