На 72 години за 16 дни на поход Ком - Емине

Последна промяна на 24 September 2022 в 01:41 268 0

72-годишният Тенчо Николов на Ком до паметника на Вазов

Веднъж в годината Българският туристически съюз организира поход по Стара планина от връх Ком до Емине - над 600 км. В тазгодишния маршрут през юли участваха 38 туристи, предимно младежи до 35 години. Сред участниците е и 72-годишният Тенчо Николов от Асеновград, активен турист и управител на хижа “Безово”, на километър от концлагера “Гонда вода” и под величествения връх Безово.
- Групата ни бе с двама водачи - Лили Ангелова, председател на туристическия ни съюз, и Илия, който за 17-и път минава от Ком до Емине. С автобус от София стигнахме до Петрохан, а после до хижа „Ком“. Повечето в групата бяха висшисти – някои дошли от обучението си в европейски страни. Някои за пръв път изминаваха маршрута, който трае обикновено 22 дни. Ние го преодоляхме за 16 дни, като средно на ден изминавахме по 13 км.
- Какво е усещането?
- Всичко, което гледахме, ни вдъхновяваше и не караше да се гордеем, че сме българи. Природата ни даваше сили да преодоляваме слизането в падините и изкачването на стръмнините. Минахме край много паметници от освободителната война, но и край изоставени и запустели хижи. Изкачвахме се дори и с въже край скали, за да погледнем красивата панорама. Преминахме 32 прохода – някои преодоляхме за 4-5 часа. Невероятно щастливи бяхме на вр. Ботев - на 2376 м, слети с небесната синева, е най-силна гордостта, че си българин. Спонтанно пяхме родолюбиви песни.
- Имаше ли отпаднали на края?
- Всички стигнахме до Емине, защото си помагахме. Виждах как младежите, станали вече приятели, стискаха понякога зъби при изкачването на върховете.
- На кого още бихте благодарили – освен на водачите?
- На хижарите и в къщите за гости, където ни посрещаха с радост и възхищение. На места по маршрута намирахме питейна водя в каси. Бяха я донесли туристи, минали в предишни години по този поход . Някъде ни посрещаха с шоколади.
- Какво е важно да знае човек, за да предприеме подобен преход?
- Трябва да имаш добра подготовка – ако не си трениран на издръжливост, не го прави. Участието в този поход те закалява, а като видиш хилядите красоти на България, си готов да й дадеш всичко, на което си способен.

Тази година в похода се включват 38 души