Никополската Наска

Последна промяна на 10 септември 2018 в 00:18 1006 0

Снимката е на никополската Наска от птичи поглед (от 544 м надморска височина), направена от Google Earth. Уникалната природна забележителност вероятно се е появила с човешка намеса, а защо не и с помощта на извънземни… Намира се в съседство на турските гробища на Никопол и е в рамките на ПП „Персина". Основната геоглифна фигура е заобиколена от правилни кръгове и други, загубили с времето своите очертания. Идентична е с геоглифите в пустинята Наска в Перу, които след през 2026 г. ще „честват” век от откриването им. Те са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че са създадени от племена, известни като култура Наска, чиито цивилизация е била развита през периода от 200 г. пр. Хр. докъм 600 г.

Няма сведения никополската Наска да е датирана. Геоглифи има по скалите на Белоградчик, край гр. Св. Никола и Овче поле в Македония, в НП „Зюраткул” в Русия, в Австралия, в Казахстан и в Англия. Геоглифи са открити в Северна Америка и Африка.

Според плевенски археолози това е най-вероятно османски форт. Има и руска карта – чертеж на редут от Руско-турската война от 1877 – 1878 г., досущ като на нашата Наска. „Това е пример колко лесно се раждат божии и извънземни творения“ – снизходително охлади желанието ни да увеличим рязко туристическия поток към забележителностите на крайдунавския град Александър Мичев – преподавател по история и география, сега служител в община Гулянци.

Заповядайте в Никопол! Около интересната земна фигура – никополската Наска - може да зърнете лалугер – симпатичен гризач от семейство Катерицови. Той е застрашен вид в световен мащаб, включен в Червената книга на застрашените видове. Лалугерът, наричан още земна катерица, е „напуснал” пределите на Германия, Полша и Хърватска. По нашите земи, особено в Дунавската равнина – дал Бог.