Одраничкият манастир е строен от силни мъже

Последна промяна на 23 януари 2018 в 23:29 531 0

Околностите на град Земен са характерни с живописните си планини – Треклянска, Земенска, Конявска и част от Ерулската. По тези места са сгушени много старинни манастири – „Свети Йоан Богослов” край Земен, „Свети Никола” край Пещера, „Свети Йоан Предтеча” край Жабляно и по-новите - Горноврабчански „Свето Възнесение Господне”, както и Одраничкият „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”.
Манастирът „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” е разположен в южния дял на Ерулска планина, в подножието на връх Павлов рид. В турските регистри село Одраница фигурира още от 1576 г. Тук е открито късноантично селище с водопровод.
Мъжете, в селото се славели със силата си. Който не успявал да отлепи от земята камък, тежък 250 килограма, не можел да си намери жена.
По време на социалистическата власт манастирът запада отново и бива напуснат. През зимата на 1985-86 г. рухва напълно. След няколко години по инициатива и с помощта на хора, свързани със селото, започва неговото възстановяване. Върху основите на старата църква се издига нова. Сега той представлява красив и спретнат комплекс от църква, жилищна сграда и два богато изписани параклиса. За него се грижи един единствен млад монах, отец Ефрем.
Около манастира се простират широки и сенчести зелени поляни, прекрасно място за отдих и бивакуване.