Островът с пиратското съкроище

Последна промяна на 09 August 2020 в 14:55 1027 0

С корабче акостирахме на остров Св. Анастасия - райско кътче в нашата България. Това е единственият обитаем остров по българското Черноморие, който е имал население още през късната античност. Бил е българска територия по времето на хан Крум. През 16 век е построен манастир, който до 1901 г. е бил под юрисдикцията на Цариградската патриаршия, а от 15 август 1901 г. с тържествен водосвет става собственост на Българската православна църква. Наред с манастира е имало и метох. Цар Фердинанд е искал да построи морски дворец на острова, но община Бургас не му го дала. На острова монаси е имало до 1923 г. По-късно островът е бил наречен Болшевик.

След атентата в църквата „Света Неделя“ в София бургаският затвор се препълва се налага на остров Св. Анастасия да бъдат докарани затворници, които биват настанени в монашеските килии.

Островът носи името на Света Анастасия Фармаколитрия, което в превод от гръцки означава Лечителката. На иконите в лявата си ръка Св. Анастасия държи стъкленица с животворен елей, а в дясната си ръка държи православен кръст.

Първият фар на острова е построен от Френска компания и е открит от Стефан Стамболов. Всеки посетител на острова днес получава сертификат.

Тук през 2011 г. е заснет филмът „Островът“ на Камен Калев. В него участват световно известната звезда Летисия Каста и Бойка Велкова.

Вятърът и слънцето са създали няколко невероятни скални феномена, които си заслужава да се видят. Атракция е вкамененият пиратски кораб. Легендата разказва, че един ден монасите видели пиратски кораб да наближава брега на острова. Бидейки беззащитни и вярващи хора, не им оставало нищо друго, освен да се надяват на чудо. Пиратите из Черно море били алчни и жестоки. Монасите се събрали, протегнали ръце към Бог и се молели да стане чудо. Молитвите им били силни и искрени, Бог ги чул, чудото станало и корабът заедно с пиратите се вкаменил. Пиратското съкровище обаче останало непокътнато и монасите го заключили в манастира. Съкровището е там и сега, виждате ме пред вратата на съкровищницата.