От Белемето до хижа „Козя стена"

Последна промяна на 11 March 2018 в 14:04 872 0

От опит знам, че дори и през ноември времето е подходящо за преходи и в по-високите планини. Един от тези преходи е по билото на Централна Стара планина от Беклемето – 1525 м, или както още е познат като Троянския проход, до хижа „Козя стена" – 1670 м.
Независимо от сравнително високата му надморска височина маршрутът е лек, приятен и удобен за хора от голям диапазон на възрастови граници – от 5 – 6 до 80 – 85 години. Той е подходящ и за хора с различна туристическа подготовка. Като част от националния преход от връх Ком до нос Емине маршрутът е много добре маркиран с червена боя, положена върху земята, както и колова маркировка, която е предназначена предимно за мъгливо време и при зимни условия.
Лятната маркировка следва добре оформена пътека, която в началото може да се премине дори с джипове и автомобили с по висока проходимост. Достигайки почти до половината път – Паметника на загиналите летци през 1945 г., пътеката започва подсичане от южната страна на върховете Боба, Кучето и Козя стена. Следвайки я, което правят повече от туристите, преходът до хижата е не повече от 2 – 2.30 часа.
За разлика от лятната зимната маркировка следва математическото било с последователното изкачване на посочените по-горе върхове. При използването на този маршрут разстоянието до хижата се изминава за около половин час повече – 2.30 – 3 часа, но това си заслужава, защото панорамата, която се тук открива, е чудесна. Някои туристи твърдят, че при хубаво време оттук може да се види и блестящата водна ивица на Дунав. Аз лично не съм имал това щастие, въпреки че съм бил няколкократно по тези места... В южна посока обаче в далечината ясно се открояват мощните снаги на пиринските и рилски въохове. По-близко до нас е веригата на Средна гора, а ниско под нас е една от най-красивите ни долини – Розовата долина.
Най-удобен подход към хижата е именно описаният маршрут, до началото на който се достига с превозно средство. Директно до хижата от север има път и от курорта Чифлика – около 3 – 3.30 часа - и доста стръмна пътечка. ОT южната страна изходният пункт е с. Христо Даново, съответно 3.30 – 4 часа и много стръмна пътека, особено във втората й половина.
Хижа „Козя стена” е една от малкото хижи, разположени на самото било на Балкана, и една нощувка там може да ви достави незабравими спомени. Не забравяйте, че районът на хижата е обявен за резерват, който си има своите закони и правила, а на връх Козя стена расте и най-красивото и любимо цвете на планинарите – еделвайсът.
Доц. Сандю БЕШЕВ