Пътят през вековете в долината на тракийските царе

Последна промяна на 26 June 2021 в 21:31 487 0

Вратата към отвъдното

Дължина 7500 метра, денивелация от 320 метра, продължителност на прехода малко под три часа при умерен туристически ход, безупречна маркировка, никаква опасност за отклонение. Всичко това дава основание да определим тази дестинация като удобна дори и за хора, които не са туристи. Като прибавим и факта, че 90 процента от маршрута се преминава в гора, става ясно, че дори и в най-горещите дни маршрутът е много приятен.

Ако не разполагате със собствен превоз, няма да имате проблеми, тъй като до центъра на с. Бузовград (до 1906 г. познато като с. Армаганово) може да ползвате редовния автобус № 5 от Казанлък, към която община е и самото село. Пътеката започва от последната спирка на автобуса. В информационния център може да получите компетентна безплатна информация за това, което ви предстои да видите.

Следвайки цветната маркировка в бяло-зелено-бяло, при съвсем леко изкачване първом ви предстои среща с Мъжкия камък. Следва 10-15 минутно връщане и вече по бяла-жълта-бяла маркировка идва ред на Бащин камък и Мегалитите (Буба кая), както старите жители наричат това чудо на природата, в конфигурацията на който скален феномен централно място заема Вратата на Богинята майка, или както още я наричали древните траки Врата към отвъдното. В древността траките вярвали, че изгревът символизирал раждането, а залезът смъртта, поради което в деня на лятното слънцестоене – 21 юни, на това място изпълнявали ритуали.

След това отново се връщаме на Люляковата поляна, която тук играе ролята на гара разпределителна. Първоначално се отправяме към Дялания камък, после към крепостта Бузовград, останките на двете черкви, назовани като Черковището, за да завършим приятната си разходка с Голямата могила, която все още не е открита за посещение.

Село Бузовград е само на 168 км от София и на 105 км от Пловдив.